Големият бариерен риф в Австралия се оценява на 56 млрд.

...
Големият бариерен риф в Австралия се оценява на 56 млрд.
Коментари Харесай

Изчислиха колко струва Големият бариерен риф

Големият бариерен риф в Австралия се прави оценка на 56 милиарда австралийски $ (42 милиарда щ. долара), сочи отчет, представен от ДПА, който предизвестява също за " забележителните стопански последствия, които страната може да понесе, в случай че неповторимата система от коралови рифове бъде разрушена.

" При стойност 56 милиарда $ рифът коства повече от 12 здания на Операта в Сидни ", показва Стийв Сарджънт, шеф на фондация " Големия бариерен риф ", упълномощила правенето на отчета на анализаторите от Делойт аксес економикс (Deloitte Access Economics).

При оценката за първи път е избрана икономическата, обществената стойност и силата на паметната марка.
 Големият бариерен риф Thinkstock/Getty Images
Туризмът има максимален принос за цената на Големия бариерен риф - 29 милиарда $. Други 24 милиарда д. от цената на марката идват от хората, които макар че в никакъв случай не са виждали естествения феномен, правят оценка обстоятелството, че той съществува.

Още 3 милиарда д. идват от хората, които се възползват от рифа за отмора и възобновяване, като посещават плажовете или се гмуркат в богатите на скотски и растителни типове води.

Големият бариерен риф е съдействал с 6,4 милиарда д. за австралийската стопанска система през 2015-2016 година и поддържа над 64 000 работни места в страната, измежду които 33 000 единствено в щата Куинсланд, край чиито крайбрежия се намира.

Броят на работните места, основани поради Големия бариерен риф, го вършат по-голям шеф от редица известни австралийски компании, акцентира Сарджънт.
 Големият бариерен риф Thinkstock/Getty Images
Най-голямото в света скупчване на коралови рифове, чиято повърхност е по-голяма от тази на Италия, е измежду най-богатите на биологични типове екосистеми на планетата и дом на милиони морски форми на живот.

През последните години обаче рифовете страдат от огромно избелване, породено от измирането на живи организми в коралите, постоянно предизвикано от дребни промени в околната среда като повишаване на температурата на морската вода, замърсяване или свръхулов.

Миналата година Големият бариерен риф понесе най-тежкото избелване в историята си, като съгласно оценките 29 % от коралите в плитки води умират. Тази година имаше ново избелване, само че последствията от него към момента не са известни.

Според отчета на Делойт климатичните промени остават най-сериозната опасност за цялата конструкция.

" Вече загубихме към 50 % от коралите на Големия бариерен риф през последните 30 години. При мощни промени в океана тези загуби ще продължат ", предизвестяват специалистите.

Анализът е направен след анкети на 1500 лица от Австралия и още 10 страни. Две трети от интервюираните показват, че са подготвени да заплащат за отбрана на рифа.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР