Големият бариерен риф в Австралия е изправен пред опустошителната възможност

...
Големият бариерен риф в Австралия е изправен пред опустошителната възможност
Коментари Харесай

Големият бариерен риф е заплашен от масово избеляване на корали всеки 2 години

Големият бариерен риф в Австралия е изправен пред опустошителната опция за всеобщо избеляване на корали всеки две години до 2034 година, в случай че излъчванията на парникови газове не бъдат понижени фрапантно, оповестява ДПА.

Рифът, ситуиран на източния бряг на Австралия, е най-голямата коралова система в света и една от най-биоразнообразните екосистеми на планетата с милиони морски форми на живот .

През последните години рифът страда от седименти - отлагания, намаление на качеството на водата и окисляване на океана, като всеобщото избеляване през 2016-17 година, учените дефинират безусловно като " сваряване " на части от рифът .

Нарастващите температури на морската повърхнина през предишния век водят до по-чести и продължителни световни морски горещи талази , изяснява в собствен отчет австралийската неправителствена организация " Съвет по климата ".

 Големият бариерен риф бедства поради затоплящия се климат
Големият бариерен риф бедства поради затоплящия се климат

Втора поредна година е налице всеобщо избелване

" До 2034 година рисковите температури в океана , довели до избелващите събития през 2016 и 2017 година, могат да се появят на всеки две години . Такъв къс интервал от време сред избелващите събития не е резистентен, защото развиването на коралови събирания лишава минимум десетилетие ", оповестява

В резултат на избелващото събитие от 2016-17 година към 30% коралите измират, а в някои региони смъртността е 75%.

Подобно събитие на всеки две години " дейно ще подпише смъртната присъда за най-голямото естествено знамение в света ", разяснява Лесли Хюз, началник на Съвета по климата и професор по екология.

Докладът показва, че бъдещото оцеляване на коралови рифове по света, в това число и на бариерния риф, зависи от това какъв брой съществено и бързо ще бъдат понижени равнищата на замърсяване с парникови газове през идващите години.

" Безпрецедентното всеобщо избеляване на корали в Големия бариерен риф през 2016 година е 175 пъти по-вероятно да се появи заради климатичните промени . През 80-те години на 20-ти ве к средностатистическият % на избеляване е на всеки 27години . Увеличаването на морските горещи талази по света се случва по-често, продължава по-дълго и е по-интензивно от всеки път ", изяснява Хюз.

 Австралия дири помощ от света за спасяването на Големия бариерен риф
Австралия дири помощ от света за спасяването на Големия бариерен риф

Надеждата е да бъдат препоръчани новаторски решения

Според отчета на Съвета за климата, световните температури на морската повърхнина са се нараснали с 0,2 градуса по Целзий сред 1992 година и 2010 година, което е нараснало вероятността от по-чести и продължителни морски горещи талази.

" Освен в случай че не се подхващат фрапантни дейности, рисковото избелване на корали ще бъде нещо обикновено до 2030-те години ", добавя Хюз.

Мартин Райс, основен изпълнителен шеф на Съвета за климат разяснява, че бъдещето на кораловите рифове по света зависи от страните, в това число Австралия, които извършват своята роля за дейно справяне климатичните промени .

Според него, ограничението на покачването на световните температури до прединдустриалните равнища и не повече от 1,5 градуса по Целзий, както е контрактувано по в Парижкото съглашение за климата , е от решаващо значение за оцеляването на рифовете в международен мащаб , дружно с стопанските системи, туризма и туроператорите, които разчитат на тях.

Рифът е най-голямата туристическа атракция в Австралия и генерира към 4,7 милиарда щатски $ годишно , обезпечава и повече от 64 000 работни места .

 Големият бариерен риф оживял при пет климатични
Големият бариерен риф оживял при пет климатични " смъртоносни събития "

През последните 30 хиляди години

" Не можем да скрием главите си в пясъка , защото морските горещи талази се ускоряват заради изгарянето на изкопаеми горива като въглища, петрол и газ по света. Всички ние имаме роля за намаляването на равнищата на замърсяване с парникови газове, за да защитим тези естествени чудеса. Единственото нещо, което е нужно, е политическа воля ", изяснява Райс.

Припомняме, на 3-ти май Австралия разгласи, че възнамерява да похарчи 380 млн. $ за възобновяване и запазване на риф а през идващите години, в това число възстановяване на качеството на водата.

Но държавното управление не прави доста за понижаване на парниковите газове за отчаяние на мнозина, като Австралия остава най-големият замърсител с една от най-високите равнища на излъчванията на глава от популацията в света.

Миналата година излъчванията на парникови газове в Австралия се усилват за трета поредна година , достигайки връх за всички времена и това по никакъв начин не съответствува със задачата на държавното управление да понижи излъчванията с 26-28% до 2030 година, което, съгласно учените е " извънредно несъответстващо " .

 Избелването на коралите в Големия бариерен риф по-зле от предстоящото
Избелването на коралите в Големия бариерен риф по-зле от предстоящото

През последните две години рифът е претърпял обилни вреди
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР