Големият бариерен риф струва 56 млрд. австралийски долара (42 млрд.

...
Големият бариерен риф струва 56 млрд. австралийски долара (42 млрд.
Коментари Харесай

Колко струва Големият бариерен риф?

Големият бариерен риф коства 56 милиарда австралийски $ (42 милиарда американски долара) и е от извънредно огромна значимост в поддръжка на икономическата активност в Австралия, сочи нов отчет, представен от Военновъздушни сили.

Deloitte Access Economics пресмята общата „ икономическа, обществена и паметна стойност “ на рифа. Установено е, че той способства с 6.4 милиарда австралийски $ за стопанската система на Австралия и обезпечава работа на 64 000 души.

Според отчета би трябвало да се направи повече за отбраната на рифа, който пострада при последното всеобщо избеляване на корали. Изследването е поръчано от фондация „ Големият бариерен риф “ - благотворителна организация, занимаваща се с опазването на мястото, включено в Списъка на ЮНЕСКО на международното културно завещание.

„ Този отчет изпраща ясно обръщение, че Големият бариерен риф – като екосистема, мотор на стопанската система и световно богатство, е прекомерно огромен, с цел да се провали “, съобщи шефът на фондацията Стив Сарджънт.

„ Като най-голямата жива конструкция на земята и една от най-сложните и разнородни естествени екосистеми, Големият бариерен риф с съображение е считан за скъп и незаместим “, добави той.

Изчисляване на цената

Използвайки икономическо моделиране, създателите пресметнали, че рифът коства 29 милиарда австралийски $ за туризма и 3.2 милиарда австралийски $ за посетителите, които идвали за почивка, като водолазите.

„ Индиректната “, или брандова стойност, е изчислена на 23.8 милиарда австралийски $, включващи австралийците, които не са посетили рифа, само че ценят съществуването му. Данните са резултат от шестмесечно проучване на научни и стопански източници и на ново допитване измежду повече от 1500 души от 11 страни.

Сарджънт съобщи, че общата стойност е 12 пъти по-голяма от Операта в Синди. Ръководителят на проучването Джон О’Махъни счита, че резултатите удостоверяват „ невероятната стойност “ на рифа от позиция на биоразнообразието, основаването на работни места и интернационалната известност.

Масовото избеляване на корали няколко поредни години е увредило две трети от рифа, откриха проучвания през април.

Източник: Profit.bg.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР