Големият български поет, публицист и общественик Евтим Евтимов почина на

...
Големият български поет, публицист и общественик Евтим Евтимов почина на
Коментари Харесай

10 от най-известните песни по текст на Евтим Евтимов

Големият български стихотворец, журналист и държавник Евтим Евтимов умря на 7 юни 2016 година Българската литература загуби удивителен гений – умел занаятчия на интимната поезия.

Евтим Евтимов е роден е на 28 октомври 1933 година в Петрич. През 1952 година приключва Института за начални учители в родния си град. Работи като преподавател 10 години. През 1951 година във вестник „ Пиринско дело “ се отпечатва първото му стихотворение. От 1953 година сътрудничи интензивно на периодическия щемпел.

Работи като програмен началник на радиото в Петрич, секретар е на градското читалище, завеждащ отдел „ Поезия “ и шеф на издателство „ Народна юноша “. Бил е заместител основен редактор на списание „ Пламък “, основен редактор на вестник „ Литературен фронт “ и основен редактор на списание „ Родолюбие “.

Евтим Евтимов е един от най-популярните български поети, един от най-обичаните, търсени създатели. Той посвети едни от първите си стихове на България. В любовната поезия следва традициите на Яворов и Дебелянов. Написа въодушевени стихове за българската природа. Невъзможно е да се обхване големият креативен диапазон на поета.

Евтимов е съавтор на композитора Тончо Русев допълнително от 100 песни. В памет на огромния български стихотворец, през днешния ден ви представяме някои от най-големите шлагери по негов текст.

1. “Високо ”, ФСБ

2. „ Ако ти си отидеш за момент “, Импулс

3. „ Горчиво вино “, Веселин Маринов


4. „ Протегнах две ръце ”, ФСБ

5. „ Грешница на любовта ”, Лили Иванова

6. „ Обич за любов ”, Георги Христов

7. „ Ако жена не те признае ”, Веселин Маринов


8. „ Шепот ”, Георги Станчев

9. „ За две ръце ”, Мустафа Чаушев

10. „ Целият ми свят ”, Трамвай № 5

Източник: 10te.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР