Големият български хирург, учен, общественик и будител проф. Иван Гаврилов

...
Големият български хирург, учен, общественик и будител проф. Иван Гаврилов
Коментари Харесай

Известен български хирург онколог дари икона за параклиса на Петрова нива

Големият български хирург, академик, държавник и будител проф. Иван Гаврилов подари икона с лика на Свети Пророк Илия.

Дарителската воля е тя да бъде показана на първо време в експозицията на малкотърновския музей „ Проф. Ал. Фол”, а след освещаването си да откри трайно място в параклиса „ Св. Петка Българска “ на Петрова равнища. Иконата бе предадена от негово име на кмета на Община Малко Търново Илиян Янчев за Градския исторически музей в Малко Търново от доктор Стефан Пейков, сподвижник на проф. Фол в проучванията на Странджа.

По този мотив доктор Пейков показа: „ За мен е чест в деня на 115-годишнината от Илинденско-Преображенското въстание да извърша волята на донора проф. Гаврилов да предам иконата на музея. Неговият жест освен продължава възрожденската дарителска последователност, само че и напомня, че светите иконни облици и опазването на обредните практики са помогнали на българите да устоят на превратностите на времето. Много от тях съхраняват значимостта и жизнеността си до през днешния ден.

В Странджа трайно уважаван е Св. Пр. Илия, владетел на дъжда и гръмотевиците (Стари поверия описват, че бил брат на Света Марина и защото постоянно забравял своя ден в годишния календар, все се допитвал до сестра си за него).

Поставянето на негова икона в параклиса на Петрова равнища ще ни върне към първичния абстрактен план, към архетипите на народностното единение, образец за което е изборът на Илинден - деня на Св. Пр. Илия и Свето Преображение Господне за начало на Илинденско-Преображенското въстание. В Странджа то се подвига „ в помощ на брата плебей в Македония”.

Дарението на проф. Гаврилов, предопределено за историческото място Петрова равнища, по несравним метод напомня на България и Македония заветът: "Робът се бори за свободи, свободният за съвършенство ". Изпълнен съм с религия, че този завет ще бъде чут и осмислен от политическите (а и от културните) елити на двете страни, с цел да намерят правилния път една към друга”.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР