Големият български актьор Васил Михайлов ще получи Наградата на София

...
Големият български актьор Васил Михайлов ще получи Наградата на София
Коментари Харесай

Големият български актьор Васил Михайлов с приз за цялостен принос

Големият български артист Васил Михайлов ще получи Наградата на София за своя принос към изкуството на киното.

Наградата ще бъде връчена в навечерието на неговия 80-годишен празник, на формалната гала в Зала 1 на НДК довечера, когато ще бъдат раздадени оценките в конкурсните стратегии на 22-рия София Филм Фест.

Роденият в Стара Загора артист е фамозен и обичан поради десетките си функции в българските спектакъл и кино. Той произлиза от бежанско семейство от Мараш, Западна Тракия.

През 1964 година приключва НАТФИЗ, тогава ВИТИЗ " Кръстьо Сарафов " - в класа на проф. Мандаджиев, оповестяват от общината.

 10 наложителни кино лентата от София Филм Фест 2018
10 наложителни кино лентата от София Филм Фест 2018

Толкова доста кино, толкоз малко време

Малцина знаят, че преди да стартира своя път в актьорското предопределение, Васил Михайлов е бил шлосер-матричар в цех " Светлина ", Стара Загора (между 1964 и 1967 г.).

След това работи в Хасковския трагичен спектакъл, където е шеф (между 1965 и 1966 г.) и в Театър " Българска войска ", където работи от 1967 година до ден сегашен.

През 1990 година Васил Михайлов е определен за народен представител във Великото национално заседание, член е на СБФД от 1973 година Най-голяма известност му носи осъществяването на ролята на Петко Войвода в обичания на няколко генерации български фенове ефирен сериал " Капитан Петко челник ".

Васил Михайлов има повече от 100 функции в българското кино и спектакъл, както и съществено присъединяване през годините в екранизации и телевизионни театрални продукции.

Освен в облика на Петко Войвода, незабравими са превъплащенията му в киното като Ибрям Али в " Краят на песента " на Милен Николов, Сюлейман Ага във " Време разделно " на Людмил Стайков, Нерезанов в " Маргарит и Маргарита " на Николай Волев, Хан Крум в " Денят на владетелите " на Владислав Икономов, Чичо в " Приятелите ме назовават Чичо " на Ивайло Христов, хан Кубрат в " Хан Аспарух " на Людмил Стайков, Генерал Никифоров в " Сам измежду вълци " на Зако Хеския, бащата на момичето в " Жажда " на Светла Цоцоркова и доста други знакови функции.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР