Големият български актьор Васил Михайлов навършва 85 години. Най-голяма популярност

...
Големият български актьор Васил Михайлов навършва 85 години. Най-голяма популярност
Коментари Харесай

Големият актьор Васил Михайлов навършва 85 години

Големият български артист Васил Михайлов навършва 85 години. Най-голяма известност му носи осъществяването на ролята на Петко челник в телевизионния сериал „ Капитан Петко челник “.

Роден е на 6 април 1938 година в Стара Загора, само че произлиза от бежанско семейство от Мараш, Западна Тракия. Завършва ВИТИЗ „ Кръстьо Сарафов “ в класа на проф. Желчо Мандаджиев.

Играл е в разнообразни постановки в " Театър 199 ", в Народния спектакъл „ Иван Вазов “, в спектакъл „ Движение “ и други През годините най-вече е работил с режисьорите Крикор Азарян, Асен Шопов, Леон Даниел, Иван Добчев.

" Нищо, че сме дребна страна, българската душа е огромна! Достатъчно е да чуеш по какъв начин се пее в Тракия, по какъв начин се пее в Добруджа, по какъв начин се пее в Северозападна България, по какъв начин се пее в Банско... Толкова доста души има България ", споделя Васил Михайлов пред списание " ЛИК ".

Снимка: БГНЕС

Дебютира в киното, когато е на 24 години. Първата му роля е на Неприятния в " Хроника на възприятията “ на Любомир Шарланджиев.

Добива огромна известност и става любим на българската аудитория поради ролята си на капитан Петко челник в 12-серийния едноименен филм. Филмът излиза през 1981 година. При обиколката на екипа из страната артистът е посрещан като народен воин с самун и сол, напомня Българска телеграфна агенция.

Васил Михайлов има над 230 функции в театъра, киното и малкия екран за над 50-гоишната си креативна кариера. Носител е на доста оценки.

На 8 февруари 2018 година е почетен с премията " Икар " на Съюза на артистите в България за извънреден принос към българския спектакъл, която той отхвърля да получи. Тогава 80-годишният артист се аргументира за отхвърли си с думите: " Това е моят дребен непретенциозен митинг за всичко това, което става и не се случва в театъра! ".

На 10 юли 2019 година на гала в Гербовата зала в президентството Васил Михайлов е почетен с медал " Стара планина " (първа степен) за извънредно огромни заслуги в региона на културата и изкуството.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР