Големия празник Благовещение беше отбелязан с тържествен водосвет и мащабна

...
Големия празник Благовещение беше отбелязан с тържествен водосвет и мащабна
Коментари Харесай

Софиянци отбелязаха Благовещение с водосвет на нов храм и мащабна арт инсталация

Големия празник Благовещение беше маркиран с церемониален водосвет и огромна арт апаратура на градежа на православния храм " Св. Патриарх Евтимий Търновски " в столичния квартал " Люлин ", съобщи кореспондент на БГНЕС.

Събитието е част от дарителска акция за дотъкмяване на построяването на втория православен храм в столичния регион " Люлин " на името на „ Св. Патриарх Евтимий Търновски “, един от най-големите книжовници и предан свещеник на Второто българско царство, чието дело буди благоговейна респект, надълбоко поклонение и всенародно самопризнание.

Иван Димитров, член на настоятелство за създаване на храма, сподели, че планът за създаване на православния храм е почнал преди две години.

“Няколко индивида демонстрираха голямо предпочитание и сила да побутнат нещата и в " Люлин " да се построи втори храм, тъй като тук има единствено един, който е дребен и не подхожда на потребностите и мащабите на този регион ”, уточни той. Димитров изясни, че теренът, който е близо 6 декара, е бил дарен от Столична община. “В България на този стадий няма различен приключен храм, който да носи името на Св. Патриарх Евтимий Търновски ”, добави Димитров.

Към момента са построили малко над 800 кв. м. “Това е подземния етаж - плочата. Довършването на плана в недодялан градеж беше занимателен по избрани процедурни аргументи, и, за жалост, това се отрази отрицателно. ”, означи той и посочи, че инфлацията е повлияла съществено на цените на материалите. Към момента са нужни 700 000 лв., желязо, бетон и два стоманени купола.
Иван Димитров
“Днес е един от най-хубавите християнски празници - Благовещение. Има стратегия, планувана за децата - арт апаратура, която във финалната фаза ще съставлява изображение на Светия дух - той приема формата на гълъб. Също по този начин ще има и молебен ”, сподели още Димитров.

Кметът на регион " Люлин " Милко Младенов изясни, че не може да се ангажира със период, в който храмът ще бъде приключен, само че изрази вяра, че построяването на храма ще стане по-скоро.
Милко Младенов
“Самият храм го смятам за един паметник на обединяването. Пожелавам на първо място здраве, само че най-много единство на нашата нация, тъй като това ни е належащо във времена като днешните - на опълчване, на разделяне. Може би вярата е това, което ще ни сплоти, както във вековете е било, и българският народ и българската страна са оживели ”, сподели още кметът на регион " Люлин.

В наличието на представители на Светия Синод на Българската православна черква, Софийска Света Митрополия, кмета на регион " Люлин " Милко Младенов, членове на Настоятелството на съдружие за народен и нравствен напредък " Св. Патриарх Евтимий Търновски ", шефове на учебни заведения от региона, ръководители на национални читалища, донори и доброволци беше отслужена церемониален водосвет и молитва./БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР