Големите язовири и водни резервоари, изградени да осигуряват възобновяема електроенергия

...
Големите язовири и водни резервоари, изградени да осигуряват възобновяема електроенергия
Коментари Харесай

Заради новите източници на електроенергия свободно течащите реки са на изчезване



Големите язовири и водни резервоари, построени да обезпечават възобновима електрическа енергия са една от най-големите закани за реките.

Само една трета от най-дългите реки в света са свободно течащи. Това е по този начин, тъй като останалите са употребявани за построяването 60 000 огромни язовира, които се употребяват за хидроенергия. Тя обслужва потребностите на популацията от Бразилия до Китай, написа Bloomberg.

Все по-развиващата се електроиндустрия е довела до блокиране на доста водни пътища. Това излиза наяве от изследване на Университета МакГил и Световния фонд за дивата природа.

Водноелектрическите централи от много време се одобряват като метод да се спре изгарянето на изкопаеми горива. Те обаче също не въздействат удобно на природата, като пречат на естественото течение на реките. А това от своя страна вреди на земеделието, биологичното многообразие и затруднява водоснабдяването на доста места.

В проучването са прегледани 12 милиона километра реки. Анализът демонстрира, че единствените останали свободно течащи реки се намират в едва обитаеми региони на планетата, като Антарктида и Амазонския басейн.
 Сливанията и придобиванията на енергийни компании са на най-ниското си равнище от 2012 година
Сливанията и придобиванията на енергийни компании са на най-ниското си равнище от 2012 година

Сектора бележи спад от 80% по отношение на предходната година

" Свободно течащите реки са значими за хората и за околната среда, само че икономическото развиване по света ги прави все по-редки ", споделя създателят на проучването от университета Гюнтер Грил.

Реките не са застрашени само от потреблението им като източник на електрическа енергия. Промяната в климата също крие риск за тях. Целта да се понижи въглерода в атмосферата не би трябвало да е за сметка на положението на водните басейни. Според отчета сега в развой на създаване са 3700 язовира за водноелектрически централи.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР