Големите вериги магазини възразиха остро срещу идеята на министъра на

...
Големите вериги магазини възразиха остро срещу идеята на министъра на
Коментари Харесай

Големите вериги възразиха остро срещу предложението за специален достъп на местни производители

Големите вериги магазини възразиха остро против концепцията на министъра на земеделието Десислава Танева да се обезпечи обезпечен достъп на български производители във всички техни обекти. Подготвеното към този момент проектопостановление планува да се обособят щандове, регали, хладилни витрини и др. за български храни, които да заемат най-малко половината повърхност за всяка групи храни. Тези храни би трябвало да се купуват непосредствено от производителите в съответната област на всеки магазин, или до 200 км. от регионалния център, а продукцията им не може да бъде продавана на промоционални цени, с изключение на с експлицитното им документално единодушие.

Сдружението за съвременна търговия обаче счита, че проектът погазва главните правила на пазарната стопанска система. Предложените промени биха довели до извънредно нездравословни последствия за всички участници на пазара на хранителни артикули – българските консуматори, търговците на дребно и самите български производители, се споделя в публикувана до медиите обща позиция на членовете на сдружението измежду които са Billa, dm, Deichmann, Kaufland, Lidl, Mr. Bricolage, Promarket, T Market, Аванти, Хиполенд.

Предвидените ограничения не разрешават одобрените бизнес модели на комерсиалните вериги, които оферират на милиони българи качествени храни на ниски цени, с помощта на оптимизация на процесите и праволинеен надзор на качеството. Резултатът може да е повишение на цените, ограничение на избора и недостиг на доста артикули и постигане до пазара на храни с ниско качество, предизвестяват от Сдружението.

Въпреки, че задачата на плана е да поддържа българските производители, в действителност за доста от тях ще има отрицателни резултати. Най-тежко ще пострадат производителите на разстояние над 200 км. от София, където е съсредоточена забележителна част от потреблението на храни в България, показват още от асоциацията и припомнят, че добрите български артикули и техните конкурентоспособни производители от дълго време са необятно показани и сполучливо се продават на рафтовете на комерсиалните вериги. “Притискането ” на тези производители посредством административна мярка в интерес на други не е заслужено по отношение на техните досегашни инвестиции в нововъведения и индустриални мощности на основата на планирани количества за продажба в питателните вериги, се споделя още в мнението.

Членовете на сдружението акцентират също по този начин, че препоръчаните промени опонират и на законодателството на Европейски Съюз в редица области като нарушение на свободата на придвижване на артикули, ограничение на конкуренцията и нерегламентирана държавна помощ и ще доведат до наказателни процедури против България.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР