Големите ученици от 5-ти до 12-и клас продължават да учат

...
Големите ученици от 5-ти до 12-и клас продължават да учат
Коментари Харесай

Учениците от 5-12 клас остават да учат онлайн до 31-ви януари

Големите възпитаници от 5-ти до 12-и клас не престават да учат онлайн до 31-ви януари т.г. Засега се позволяват единствено на практика присъствени действия на тези възпитаници, както и на студентите, които не могат да се проведат в електронна среда. Това бе решено на работно заседание при премиера Бойко Борисов, в което участваха министрите на опазването на здравето, на образованието, на младежта и спорта, на вътрешните работи и представители на Националния действен щаб и на имунизационния щаб.

Новината пристигна два дни по-рано от предстоящото - просветният министър Красимир Вълчев преди дни разяснява, че най-вероятно данните за заболяваемостта от ковид ще се проучват този четвъртък, с цел да може да измине една цялостна работна седмица от началото на година, като упованията бяха от 18-ти януари в клас да се върнат и огромните учениците от прогимназия и гимназия. В момента присъствено се образоват единствено децата от 1-ви до 4-ти клас, които се върнаха в учебно заведение на 4-ти януари т.г., след 3-седмичния локдаун по Коледа и Нова година. Така, някои гимназисти към този момент трети месец са на образование от разстояние. 

В началото на съвещанието здравният министър проф. Костадин Ангелов е докладвал на премиера, че епидемиологичната обстановка в страната продължава да се усъвършенства. " По отношение на заболеваемостта България към този момент е на 26-о място от страните в Европейския съюз, а като прибавим към тях и страните от Балканите, ние сме на 31-о място по заболеваемост и на 7-о място по смъртност от страните членки на Европейски Съюз ", е показал министър Ангелов. Той е отбелязал, че в лечебните заведения се регистрира трайна наклонност за понижаване на използваемостта на болничните кревати както в интензивните отделения, по този начин и отвън тях. Броят на излекуваните също изрично остава по-голям от броя доказани нови случаи на дневна база. 

Въз основа на направените разбори и извършени срещи, министърът на опазването на здравето е предложил на премиера и членовете на Министерски съвет да се позволи присъственото осъществяване на избрани на практика действия и изпити за учениците от 5-ти до 12-и клас и на студентите във висшите учебни заведения, само че образованието им в електронна среда да продължи до 31-ви януари. " Ще бъде квалифициран лист с тъкмо посочените на практика занимания, които по изключение ще се правят присъствено. Относно другите противоепидемични ограничения в страната, считаме, че те би трябвало да продължат да работят до края на месец януари т.г. “, безапелационен бе министърът на опазването на здравето Костадин Ангелов, който споед съобшението на Министерски съвет е бил подсилен от просветителния и спортния министър Красимир Вълчев и Красен Кралев.

" Данните от последните седмици са отговор на всеки, който споделя дали са ни били верни и навременни по този начин наложените точни ограничения ", означи министър-председателят Бойко Борисов. Премиерът изрази признателност към всички лекари и медицински служащи, както и към Националния действен щаб за положителните резултатите в борбата с новия вирус, реализирани с " допустимо най-меките противоепидемични ограничения на фона на рестриктивните мерки в Европа ". " В същото време доста хора схванаха, че с дистанцията и маските, и в случай че пазят себе си и околните си - това е единствено добре за тяхното здраве. Голям плюс е и, че децата вървят на ясли, детски градини и на учебно заведение до 5-и клас, с цел да не губят своите привички ", посочи Борисов. По думите на премиера следва да се прегледат разнообразни варианти за възобновяване на класните занятия при по-големите възпитаници от 5 до 12 клас.

Вчера стана ясно, че в МОН са обсъждани 5 за продължение на образованието в присъствена среда. Първият и оптимален вид е учениците от 1-ви до 4-ти клас да продължат да учат присъствено в учебните заведения и след 18-ти януари. Ако обаче броят на позитивните Covid проби през тази седмица се усили, е вероятен вид две, при който и тези възпитаници ще преминат към онлайн образование. При третия вид решенията ще се вземат локално и по този начин в дребни обитаеми места, където няма интензивно разбъркване на училищен потоци, е допустимо връщане на всички възпитаници в клас. Четвъртата алтернатива за образователния развой след 18-ти януари допуска връщане в учебните заведения единствено на избрани класове - 12-и, 8-и, 7-и и 5-и. Последният пети вид е за ротационно връщане в клас на обособени випуски за по една седмица, тъй че да няма скупчване на възпитаници в учебните заведения.

 

ВАКСИНАЦИЯ

Акцент на работното заседание при министър-председателя е бил ходът на имунизацията против ковид у нас. До момента иминузираните са 16 161 души. " Утре чакаме първата доставка от втората позволена за приложимост ваксина на компанията „ Модерна “. Количеството, което ще дойде, е 2400 дози, като доставката се прави по едно и също време във всички европейски страни ", уточни Богдан Кирилов, изпълнителен шеф на Изпълнителната организация по медикаментите. Следващата доставка ще бъде на 18-ти януари, когато България ще получи 35 000 дози от имунизацията на „ Пфайзер/ Бионтех “, следват още към 4000 дози на 25-ти януари още веднъж на „ Модерна “, а на 2-ри февруари - 35 000 дози на „ Пфайзер/ Бионтех “. " Колкото се може по-бързо повече хора да се имунизират на първата линия, с изключение на докторите и учителите. Създайте прецизен и непоколебим график, както и оптимално добра организация за слагането на имунизациите. Случаи като този в Сандански повече да не се повтарят “, изиска министър председателят Борисов от здравния министър. Министър-председателят акцентира, че с идването на разнообразни партиди на имунизациите против COVID-19 по друго време се дава опция за потреблението на целия капацитет на системата.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР