Големите технологични компании властват на фондовите пазари по света през

...
Големите технологични компании властват на фондовите пазари по света през
Коментари Харесай

10-те най-големи технологични компании губят $3,9 трлн. капитализация за година

Големите софтуерни компании господстват на фондовите пазари по света през последните десетилетия. Панорамата, доминирана преди този момент от енергийни компании като Exxon, потребителски компании като Walmart, конгломерати като General Electric или банки като Citi, отстъпи място на компании, отдадени на интернет услуги (социални мрежи, стрийминг видео, онлайн пазаруване) или които дават софтуерни решения като компютри, мобилни устройства и така нататък Но последните 12 месеца не бяха най-хубавото им време, регистрирайки спадове, които надвишават главните борсови показатели, написа. 

Ако погледнем десетте компании с най-голяма настояща капитализация в софтуерния бранш, данните са смразяващи: те са изгубили повече от 3,9 трилиона долара капитализация през последната година - цифра, близка до БВП-то на Германия. Това е сумата от спадовете на Apple, Microsoft, Alphabet, Amazon, Tesla, Meta, Tencent, Alibaba, Netflix и PayPal, взети заедо.

Вземайки пазарните капитализации в края на предишния петък спрямо тези от 28 октомври 2021 година, десетте упоменати компании са се обезценили приблизително с 44,5% в пазарната си стойност, като Apple е единствената, която е отбелязала растеж. От друга страна, Meta губи 68% от цената си, което е сериозен удар върху положението на нейния изпълнителен шеф Марк Зукърбърг.

От десетте изброени осем са американски компании и две са китайски (Tencent и Alibaba), само че неуспехът не познава граници. Компанията, учредена от Джак Ма, е изгубила 62% от пазарната си капитализация през последните дванадесет месеца, до момента в който Tencent е изгубила 58%.

На номинално равнище Alphabet е най-засегната. Компанията майка на Гугъл е изгубила повече от 640 милиарда $ (почти БВП-то на Полша, бел. авт.) през последната година, числа, които не са доста надалеч от тези на Microsoft, която бележи спад от 659 милиарда $.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР