Големите самолети имат повече от един пилот. Не, кризата не

...
Големите самолети имат повече от един пилот. Не, кризата не
Коментари Харесай

Томислав Дончев обяви кога държавата ще мине към пълен локдаун и обяви: Не ни е страх

Големите самолети имат повече от един водач. Не, рецесията не ме ръководи. Може би по-правилният термин е дали се поставят задоволително старания рецесията да се смекчи. Мисля, че страната прави това, което би трябвало да се направи. Това съобщи вицепремиерът Томислав Дончев , отговаряйки на въпрос, обвързван с управляването на коронакризата у нас. " По мотив трагичния случай в Пловдив - съболезнования към околните - повода не е дефицит на болнични кревати, повода е слаба организация. Нито една система не е съвършена и безгрешна. Системата е подложена на неправдоподобен напън. Тя към момента не е изчерпала потенциала си, само че тя е под голям напън ", съобщи Дончев.

По думите му, промените в опазването на здравето са факсимиле, нито веднъж обаче през годините не се е стигало до консенсус за тяхното осъществяване. " Има огромна разлика сред обстановката в този момент и обстановката напролет. С по-тежките ограничения искахме да спечелим време, да се подготвим. Когато се появиха първите случаи в България лекарите с изключение на, че нямаше съоръжение и лекарства, те имаха разполагаем единствено протоколите за лекуване от сътрудниците им в Китай. Знаеха за вируса единствено от тв приемника. Сега огромната разлика е, че в случай че имате тежки признаци, там ще получите положително лекуване. Разковничето е държанието на хората, а не в болничната или доболничната помощ ", изясни Дончев.

По думите на вицепремиера и най-съвършената система на страната не може да измести персоналната отговорност. " Няма по какъв начин до всеки човек да бъде комплициран здравен контрольор или служител на реда, който да следи дали той си е поставил маска и съблюдава отдалеченост ", добави той. Дончев изрично отхвърли, че сега държавното управление го е боязън да затвори страната, макар апелите за това.

" Това не е правилно, самите специалисти - има спор какъв брой твърди и какъв брой обхватни би трябвало да бъдат ограниченията. Когато има нужда от по-твърди ограничения, те ще бъдат взети. Ние не сме сами, епидемията е във всички европейски страни. Тоталното затваряне е най-лесната мярка, само че тя има голямо въздействие върху стопанската система, обществения статут. Ако е належащо може да бъде взето по-тежко решение. Към момента няма такава нужда. Ако е належащо районни, гъвкави, съобразявайки се със обстановката ", сподели Дончев. Говорейки за електронната здравна система, Дончев сподели, че шест от модулите са подготвени.

" Необходима е още малко работа. Също по този начин персоналните лекари би трябвало да станат консуматори на системата. Надявам се модула за електронното направление и електронната рецепта да са налични на лекарите до няколко седмици. За страдание внедряването на една система не е толкоз елементарно, колкото светването на една коледна елха ", добави той.

Що се отнася до електронното държавно управление, Дончев сподели, че съвсем всяка седмица има най-малко една услуга, която от хартиена става електронна. Няма проект, няма желание за отсрочване провеждането на изборите, безапелационен бе Дончев. По думите му, сега се обмисля по какъв начин да се минимизират рисковете за популацията по време на гласуването.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР