"Големите проекти за Русе, обещани от общинското ръководство и правителството,

...
"Големите проекти за Русе, обещани от общинското ръководство и правителството,
Коментари Харесай

Депутатите от ГЕРБ: Големите проекти за Русе не се случват

"Големите планове за Русе, обещани от общинското управление и държавното управление, не се случват към този момент две години. Примери са летището, автомагистралата Русе-Велико Търново, доставката на тролеите, анаеробната апаратура "

Това разясниха на конференция депутатите от ГЕРБ-Русе Десислава Атанасова и проф.Михаил Илиев, съобщи

„ Министърът от Русе Николай Събев и кметът на Русе Пенчо Милков са във война в обществените мрежи по няколко тематики. За летище Русе и служебният министър на стопанската система Даниела Везиева, и Николай Събев обявиха, че то ще проработи, оповестиха цена на билетите. На 30 март обаче министърът упрекна кмета в неистина и в отговор на мое запитване съобщи, че транспортното министерство е направило всичко, което зависи от него. Включително са отпуснати и средства. На собствен ред кметът Пенчо Милков упрекна държавното управление, Европейска комисия и финансовото министерство в безучастие, само че не и себе си за неналичието на управническо решение “, сподели Десислава Атанасова.

Тя разяснява, че кметът в този момент е трансферирал самодейността към законодателната власт, и сподели писмо от Милков, изпратено до нея. С него се желае народните представители да предложат законодателни промени, с цел да може да се улесни стопанисването и употребата на летището в най-кратки периоди. Според Атанасова кметът би трябвало да се обърне най-много към своята партия и депутатите от ръководещата коалиция, в случай че не го е направил.

Другият проблем, с който локалната власт съгласно нея не може да се оправи към този момент две години, са опашките от тежкотоварни камиони. Атанасова напомни, че предходната година на среща и кметът, и регионалният шеф Борислав Българинов са дали обещание да се направи буферен паркинг и да тръгне ро-ро терминалът, само че досега това не се е случило.

Нерешен въпрос с неразбираемо бъдеще остава и построяването на автомагистралата Русе - Велико Търново, за която в края на март трябваше да бъде избрана точка за свързването ѝ с бъдещия втори мост при Русе. Такава още няма, а проф.Михаил Илиев, който е задал въпрос на районния министър Гроздан Караджов по отношение на автомагистралата, не е оптимист за реализацията й.

От отговора на Караджов е станало ясно, че до Бяла автомагистралата ще бъде направена най-рано до 2028 година, а до Търново – до 2030 година „ Обществената поръчка за избор на реализатор завърши през декември, само че офертите още не са отворени. В бюджета за тази година са заложени 115 млн.лв. за Русе-Бяла, само че най-вероятно няма да се употребяват и ще отидат за буфер. Дори офертите да се отворят, тези пари не могат да се усвоят до края на годината “, разяснява проф.Илиев.

За летище Русе той също е скептично надъхан, защото министър Събев е обяснил, че има други планове за отваряне на летището, които няма да изискват законови промени. Желанието на общината да го стопанисва ще донесе единствено проблеми, тъй като едно летище е прекомерно огромна хапка за една община във връзка с издръжката му, счита проф.Илиев.

Той разяснява и усвояването на европейските средства по стратегии, като акцентира, че няма значима социална поръчка, която да не е провалена. Примерите, които даде, са свързани с доставката на тролеите и построяването на анаеробна апаратура – планове, извоювани от предходната общинска администрация, само че за които периодите изтичат и парите могат да бъдат изгубени.

“Кметската администрация не работи добре и не можем да усвоим средства за русенци и града “, сподели още проф.Илиев.

Извън тези тематики той съобщи желание да сложи пред просветителния министър казуса с наличната среда в русенските учебни заведения, защото доста малко от тях имат условия за деца с увреждания.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР