Големите онлайн платформи, подписали новия Кодекс за поведение във връзка

...
Големите онлайн платформи, подписали новия Кодекс за поведение във връзка
Коментари Харесай

Google, Meta, Microsoft и TikTok публикуваха доклади с дезинформацията

Големите онлайн платформи, подписали новия Кодекс за държание по отношение на дезинформацията от 2022 година , оповестиха от европейската пресслужба. Гугъл, Meta, Microsoft и TikTok разгласиха отчети за осъществяването на уговорките си за понижаване на разпространяването на дезинформация. Докладите, разполагаем за евакуиране в Центъра за бистрота на Кодекса, демонстрират, че подписалите страни поставят старания за повишение на прозрачността и за даване на данни. Това е първият пакет от отчети за цялостен шестмесечен интервал, каквито огромните платформи са се заели да изготвят на всяко полугодие.

Вера Йоурова, заместник-председател на Европейска комисия , отговарящ за полезностите и прозрачността, съобщи:

„ Дезинформацията към момента е един от най-големите опасности за европейското демократично осведомително пространство, в това число що се отнася до войната на Русия в Украйна и изборите. Тъй като европейците се приготвят да гласоподават през 2024 година, всички заинтригувани страни би трябвало да дадат своя принос в битката с онлайн дезинформацията и задграничната интервенция, с цел да защитят нашия онлайн спор. Кодексът се оказва потребен като развой, само че всички ние би трябвало да създадем повече. Призовавам платформите да се ангажират напълно с осъществяването на уговорките, които са поели според Кодекса, с цел да спомогнат за гарантиране на устойчивостта на демокрацията. “

Тиери Бретон, комисар по въпросите на вътрешния пазар , добави:

„ Почтеността на изборите е измежду нашите цели за използването на Законодателния акт за цифровите услуги, защото навлизаме в интервал на избори в Европа. Опираме се на нашия вътрешен експертен опит, развъртян през годините, както и на опита с Кодекса за държание по отношение на дезинформацията. Публикуваните през днешния ден отчети дават значима информация за метода, по който платформите се борят с дезинформацията онлайн, и ще послужат за основа на нашата оценка на ограниченията, въведени за съблюдаване на Законодателния акт за цифровите услуги. “

Докладите демонстрират, че платформите усъвършенстват даването на по-подробни и задълбочени данни . Необходими са обаче спомагателни старания за даване на по-целенасочени, цялостни и съдържателни данни. Освен това подписалите страни рапортуваха за напъните си да дават гаранции във връзка с новите системи и услуги с генеративен изкуствен интелект. Докладите включват и специфична глава за дезинформацията, обвързвана с Украйна. Следващият пакет от отчети, който се чака при започване на 2024 година, ще включва специфична глава за битката с дезинформацията към изборите .

Докладите са съпроводени от набор структурни индикатори, които дават спомагателна информация за дезинформацията в онлайн платформите и за въздействието на Кодекса за понижаване на нейното разпространяване. Комисията чака подписалите страни да продължат работата си посредством разширение и прецизиране на бъдещите отчети.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР