Големите онлайн платформи и рекламната индустрия представиха днес Кодекс за

...
Големите онлайн платформи и рекламната индустрия представиха днес Кодекс за
Коментари Харесай

Борбата с фалшивите новини за евроизборите догодина започна от днес

Големите онлайн платформи и рекламната промишленост показаха през днешния ден Кодекс за саморегулиране. Той включва необятен набор от задължения за битка с дезинформацията в интернет, предаде пресслужбата на Европейската комисия.

Подписалите този Кодекс се ангажират да подхващат дейности в няколко области. Те се задължават да създадат политическата реклама по-прозрачна, както и да спрат рекламните доходи на някои сметки и уеб страници, които популяризират дезинформация.

Онлайн платформите би трябвало да се оправят с подправените сметки и ботовете. Предвидено е потребителите да докладват за случаи на дезинформация и да имат достъп до разнообразни източници на вести, като в същото време се усъвършенства видимостта и откриваемостта на качественото наличие.

Кодексът за положителни практики би трябвало да способства за провеждането на транспарантна, обективна и надеждна онлайн акция преди изборите за Европейски парламент напролет на 2019 г. 

Тази стъпка добавя рекомендацията, направена от Европейската комисия и показана от ръководителя ѝ Жан-Клод Юнкер на 12 септември. Тя е ориентирана към мрежите за съдействие в подтекст на изборите, онлайн прозрачността, отбраната против произшествия, свързани с киберсигурността и битката с дезинформационните акции.

" Онлайн платформите би трябвало да се държат като виновни обществени играчи, изключително в този решителен интервал преди изборите и да създадат всичко допустимо да спрат разпространяването на дезинформацията ", безапелационна е българският еврокомисар Мария Габриел.

Тя приканва онлайн платформите и рекламната промишленост неотложно да стартират да ползват дейностите, контрактувани в Кодекса за положителни практики.  " Очаквам от ден на ден и повече онлайн платформи, рекламни компании и рекламодатели да се придържат към него и ги предизвиквам да проучат спомагателни благоприятни условия за битка с дезинформацията ", съобщи още Мария Габриел.

" Кодексът, показан през днешния ден, е първият важен резултат от връзката, която Европейската комисия разгласява през април. Той е значима стъпка към справяне с дезинформацията онлайн, която заплашва доверието на европейците в демократичните процеси и институции. За първи път в света имаме случай, в който промишлеността се е съгласила на доброволна основа да има набор от саморегулаторни стандарти за битка с дезинформацията, като се ангажира с предприемането на необятен набор от дейности - от бистрота в политическата реклама до затваряне на подправени профили и демонетизация на снабдители на дезинформация ", сподели българският еврокомисар.

Мария Габриел ще се срещне с подписалите Кодекса през идващите седмици, с цел да обсъдят съответните процедури и политики, които подхващат.

" Европейската комисия ще следи от близко постигнатия прогрес и ще проучваме първите резултати от Кодекса за положителни практики до края на 2018 година Ако резултатите се окажат незадоволителни, можем да предложим спомагателни дейности, в това число такива от регулаторен темперамент “, акцентира Габриел.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР