Големите нехранителни магазини и търговските центрове тип мол да бъдат

...
Големите нехранителни магазини и търговските центрове тип мол да бъдат
Коментари Харесай

Търговци призовават моловете да бъдат отворени на 12 април

Големите нехранителни магазини и комерсиалните центрове вид " мол " да бъдат отворени още на 12 април, а не от 1 май, приканват членовете на Сдружението за съвременна търговия (СМТ). Според търговците по този начин ще бъде избегнато усложняване на финансовата обстановка за огромна част от фирмите и ще бъде лимитирана задълбочаващата се рецесия в редица браншове, провокирана от невъзможността за работа на търговските обекти с повърхност над 300 кв. м.

Отварянето на магазините ще има избавителен резултат и за приходите в държавния бюджет, показват от СМТ. Разхлабването на ограничаващата мярка нямало да докара до растеж на заболеваемостта, защото огромните търговци и мениджмънта на комерсиалните центрове  съблюдават прецизно противоепидемичните ограничения.

" Ограниченията, които бяха наложени на 18 март, водят до тежки стопански последици освен за търговците, само че и за всички компании, свързани с ритейл бранша – снабдители на артикули, логистични, охранителни и фасилити мениджмънт компании и така нататък Всички те са сложени в шокова обстановка, защото при затваряне, на каквото сме очевидци сега, разноските на фирмите остават в съвсем цялостния си размер, а в това време приходите им са редуцирани съвсем до нула. Нещо повече – поради пандемията се постановиха и спомагателни разходи за стерилизация и обезпечаване на всички защитни ограничения, тъй че магазините и комерсиалните центрове да съставляват безвредно място за извършване на покупки и работа. Това доста финансово перо е напълно за сметка на работодателите и по никакъв метод не се компенсира от страната ", се споделя в отворено писмо на СМТ.

Най-тежко било ситуацията за търговците, които имат магазини единствено в молове и така наречен ритейл паркове. През последната година тези търговски центрове са били затворени за почти 100 дни, в това число и в интервалите, в които се осъществят най-големи обороти като Коледа. В резултат на това търговците в тях регистрирали огромни спадове на приходите и били принудени да освобождават чиновници.

" Ново удължение на затварянето на огромните нехранителни магазини и на комерсиалните центрове неизбежно ще докара до верижно утежняване на финансовото положение на доста компании в бранша, до растеж на междуфирмената задлъжнялост и на безработицата ", предизвестяват търговците. В този сегмент от ритейл бранша са заети над 10 000 души.

От Сдружението за съвременна търговия упорстват страната да компенсира адекватно фирмите от бранша.

За разлика от дребните и междинни предприятия, огромните търговци могат да се възползват единствено от ограниченията за „ 60:40 “, „ Заетост за теб “ и „ Запази ме “, през които се поемат част от разноските за труд и опазване на екипите. В същото време, при съвсем нулеви доходи, всички останали разходи не престават да текат, което води до доста тежки последствия за бизнеса. Ето за какво СМТ приканва за заслужено отнасяне на всички търговски компании, без значение дали са дребни или огромни, като се обезпечи подпомагането им равнопоставено.

Конкретните оферти на сдружението са:

- Обхватът на мярка „ Подкрепа посредством оборотен капитал за МСП “ през Национална агенция за приходите за затворени дребни и междинни предприятия в размер на 10% от оборота без Данък добавена стойност, да бъде уголемен и към огромните компании.

- Обхватът на мярка „ Подкрепа за междинни предприятия по Оперативна стратегия „ Иновации и конкурентоспособност “ също да бъде уголемен към огромни предприятия.

- Да се разшири обсегът на стратегия „ Запази ме “ като в нея бъдат включени и чиновници на затворени обекти, които все още нямат право на обезщетения по мярката. Това са адвокати, финансисти, чиновници за отдалечено обслужване на клиенти, защита, поддръжка и по този начин нататък.

- Редуциране на налог здания и такса боклук за интервала на затваряне на обектите;

- Замразяване на данъчните заплащания за интервала на затваряне на обектите.

- Освобождаване на засегнатите компании от налог облага за 2021 г.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР