Големите надежди за обърканото от коронавирус лято са то да

...
Големите надежди за обърканото от коронавирус лято са то да
Коментари Харесай

Известен климатолог: COVID-19 го няма в природата

Големите очаквания за обърканото от ковид лято са то да продължи оптимално дълго, с цел да може да компенсира ненапълно икономическите вреди и проблемите в туризма.

"Очаква се преваляванията да бъдат в норма в източната част на страната. Юли месец си отиде извънредно изсъхнал за долното поречие на река Марица и Тунджа. През август следва разделяне на Източна и Западна България. В Западна България ще вали обикновено и малко повече, а в Източна ще е още веднъж изсъхнало ", изясни климатологът проф. Георги Рачев в "България заран ".

Преди дни туристи алармираха, че във водата и на брега на плаж "Иракли " има мазни бели топчета. От Морската администрация обясниха, че става въпрос за палмово масло, което най-вероятно е изхвърлено от преминаващи кораби.

"Замърсяването на водите е част от действителността, защото трафикът в Черно море не е дребен. В намерено море редица кораби мият своите танкове и това стига и до нашето крайбрежие. Има работа, която следи и би трябвало да глобява такива кораби ", добави още проф. Рачев пред Bulgaria ON AIR.

По негови думи през последните дни температурата на морската вода е достигнала 28 градуса, защото има транспорт от изток, който придържа топлата вода към крайбрежието. "По-страшно е ситуацията в българските реки. Те бяха унищожени във връзка с придвижването на рибите и заблатяването ", уточни още проф. Рачев.

Според климатолога, що се отнася до чистотата на водите, ситуацията е още по-тежко - санкциите били смешни, a контролът не бил добър.

"Река Дунав отводнява половин Европа, климатолозите я назоваваме "клоаката на Европа ". Особено лятото, концентрацията на замърсителите внезапно се усилва ", посочи той.

Проф. Рачев разяснява и по какъв начин изолацията по време на пандемията повлия на природата. Според него морето е чисто, а плажът е цялостен с български туристи.

"Ние изоставаме пагубно във връзка с интернационалния туризъм и към 2 млн. непознати туристи ги няма в България. Мит е, че българите могат да заместят непознатите туристи ", сподели още той.

Климатологът уточни, че до този миг смъртността от COVID-19 е спаднала двойно заради разнообразни фактори. И добави, че е допустимо лятото и горещините да убият ковид.

"Продължавам да проследявам цялата информация, която се отнася за Ковид-19 в естествени условия. Сред природата вируса го няма ", съобщи още проф. Рачев.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР