Големите мултинационални банки инвестират милиарди долари в нови проекти за

...
Големите мултинационални банки инвестират милиарди долари в нови проекти за
Коментари Харесай

Банките продължават да инвестират в петрол и газ - въпреки екообещанията

Големите мултинационални банки влагат милиарди долари в нови планове за рандеман на петрол и газ, макар поетите задължения за реализиране на чисти нулеви въгелродни излъчвания, настояват от природозащитната организация Share Action, представени от BBC.

Инвеститорите би трябвало да принудят банките да изискват зелени проекти от компаниите за изкопаеми горива, преди да ги финансират, считат деятелите.

Постигането на нулеви чисти излъчвания значи да не се усилва концентрацията на парникови газове в атмосферата посредством понижаване на излъчванията и опит за компенсирането им посредством разнообразни механизми за филтриране - засаждане на дървета, "улавяне " на въглеродния диоксид и други.

За да се избегнат нездравословните резултати върху околната среда, в това число рисковите метеорологични феномени, растежът на междинната световна температура би трябвало да бъде стеснен до под 1.5 градуса по Целзий по отношение на равнищата от Прединдустрианата ера до 2050 година, считат учените.

Като част от тази задача Международната организация по енергетика съобщи, че не би трябвало да се създават нови петролни и газови залежи.

Но огромните банки не престават да финансират разширението на промишлеността с многомилиардни вложения, макар че множеството от тях са част от ръководената от Организация на обединените нации група Net Zero Banking Alliance, настояват от ShareAction.

HSBC, да вземем за пример, влага почти 8.7 милиарда $ в нови петролни и газови планове през 2021 година Barclays е вложила 4.5 милиарда $ в сходни инициативи, а Deutsche Bank - 5.7 милиарда $, пресмятат от природозащитната организация.

Сред петролните колоси, които са се възползвали от финансирането, са Exxon Mobil, Shell, BP и Saudi Aramco.

Все отново вложенията в изкопаеми горива бележат сериозен спад по отношение на 2020 година, когато единствено HSBC наля повече от 18 милиарда $ в нови петролни и газови планове.

От ShareAction обаче считат, че банките са предоставяли заеми на производителите на изкопаеми горива, с цел да ги задържат "на повърхността " по време на рецесията и че през 2021 година финансирането се е върнало на равнищата отпреди пандемията.

Миналата година 24 от огромните банки в Net Zero Banking Alliance са дали 33 милиарда $ за нови планове за петрол и газ, като повече от половината от тази сума (19 милиарда долара) идва от четирима от учредителите на организацията - HSBC, Barclays, BNP Paribas и Deutsche Bank, настояват от Share Action.

Организацията приканва огромните вложители да изискват от банките да лимитират финансирането на рандеман на нефт и газ, заявявайки, че то носи опасности за самите тях.

"Ако търсенето на нефт и газ намалее в сходство със сюжета за ограничение на световното стопляне от 1.5 градуса по Целзий, цените ще паднат и активите ще останат блокирани. От друга страна, в случай че търсенето не спадне задоволително, с цел да ограничи световното стопляне, стопанската система ще пострада от тежките физически климатични въздействия.

Така или другояче цената, ще бъде унищожена за енергийните компании, банките и техните вложители ", предизвестява изследователският управител на ShareAction Ксавие Лерин. По думите му множеството банки не изискват проекти за така наречен "зелен преход " от своите клиенти, което поражда подозрения по отношение на екологичните им задължения.

Банките, от своя страна, отхвърлят изказванията, че не извършват поетите задължения за ограничение на въглеродните излъчвания. HSBC разгласява политиката си за последователно преустановяване на финансирането на въглища за произвеждане на сила през декември и съобщи, че нейните проекти за чисто нулево финансиране за нефт и газ ще бъдат оповестени в годишния ѝ отчет по-късно този месец.

Barclays пък разгласи, че продължава да се ангажира с необятен кръг от заинтригувани страни по тематики, свързани с климата и устойчивостта. Трезорът има за цел понижаване на финансираните излъчвания от сила, в това число въглища, петрол и газ, до 2025 година с 15%.

„ Въглеродно интензивните браншове съставляват единствено дребен дял от нашия кредитен портфейл и въз основа на обществено налични данни нашата активност по кредитиране и вдишване на заеми за изкопаеми горива е доста по-малка от тази на световните съперници. Освен това, нашата цел е да подкрепим всички наши клиенти, до момента в който прекосяваме към свят с нулеви чисти излъчвания ", съобщи пред BBC представителят на Deutsche Bank.

Германският трезор разгласи, че започва самодейност за реализиране на зелени и обществени цели на стойност 200 милиарда евро до 2023 година

Френската BNP Paribas, която също е посочена в отчета на ShareAction, споделя, че е главен източник на финансиране за доста европейски енергийни компании, които значително са ангажирани с прехода на своя модел посредством мощни вложения в развиването на възобновимата сила.

Банкатае е уверена, че "тези играчи, заради техническите и финансови благоприятни условия, имат нужните лостове за ускорение на прехода посредством създаване на възобновима сила и други трансформиращи решения ".

Междувременно, петролният колос Exxon Mobil пък напомня мнението на Международната организация по енергетика и Междуправителствената група на Организация на обединените нации по изменението на климата, съгласно които даже и в Парижкото съглашение за климата се плануват обилни вложения в нефт и газ.

Дори и при сюжета за реализиране на чиста въглеродна индиферентност до 2050 година ще са нужни спомагателни вложения от почти 11 трилиона $ в създаването на петролни и газови залежи, за ​​да се отговори на международното търсене на сила.

BP също удостовери упоритости за реализиране на чиста въглеродна индиферентност и е изложила тактика за реализирането им.

Shell и Saudi Aramco до този миг не са коментирали изказванията в отчета на ShareAction, написа още BBC.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР