Големите морски общини са готови да търсят алтернатива, с която

...
Големите морски общини са готови да търсят алтернатива, с която
Коментари Харесай

Бърза връзка Бургас - Варна трябва да се случи със или без държавата, смятат кметовете

Големите морски общини са подготвени да търсят опция, с която да финансират връзката между тях. Това потвърдиха кметовете на Бургас и Варна по време на годишната полемика " Среща на бизнеса на Черноморието " на " Капитал Градове ".

" Магистрала " Черно море " не е значима единствено за Варна и Бургас, тя е значима за цяла България. Централната власт би трябвало да осъзнае това ", съобщи кметът на Бургас Димитър Николов, представен от " Капитал ". Според него локалната власт може да разсъни интереса на централната към автомагистралата, в случай че съфинансира обособени планове. " Инициативата би трябвало да тръгне от нас, не би трябвало да чакаме страната ", съобщи Николов, като даде за образец, че е стигнал за събитието във Варна за същото време, за което " се стига до София ". Според него не е наложително да става дума за автомагистрала, може да се намерения и за скоростен път.

" Факт е, че нашите общини имат добра финансова просвета, думата " задължения " не би трябвало да носи отрицателно наличие. Това е един натурален лост, който ние сме задължени да употребяваме, за по-ускореното развиване на градовете ни ", съгласи се и кметът на Варна Иван Портних във връзка концепцията да се търси заемно финансиране на локално равнище за инфраструктура.

" Магистрала " Черно море " море ще даде подтик на вложенията, улеснение е за жителите на градовете ", счита и Портних. За доизграждането на " Хемус " се разгласи и кметът на дребната индустриална община Девня Свилен Шитов, съгласно който това ще помогне както на огромните, по този начин и на по-малките общини на района.

Темата за инфраструктурната съгласуваност сред Варна и Бургас, както и на района с останалата част на България напълно естествено се трансформира в огромна част от полемиката. Беше издигнат въпросът за построяването и финансирането на автомагистрала " Черно море ", откакто при започване на този месец стана ясно, че планът към този момент не е приоритет на държавното управление и че работните дейности по него са прекъснати.

Сътрудничество сред дребните и огромните

Посланието на срещата беше, че Варна и Бургас са отворени към взаимна работа, а дребните общини в района би трябвало и желаят да се включат в този развой. И Иван Портних, и Димитър Николов избягваха сравненията сред двата града и определението " морска столица ". Според Николов е естествено двата града да се специализират в даването на друг тип услуги.

" Развитието на Черноморския регион е обвързвано с развиването на двата най-големи града - Варна и Бургас. Сигурен съм, че сме изправени пред сходни провокации, само че имаме и общи цели ", съобщи Портних. Двамата обявиха, че това към този момент се случва по обособени планове - като да вземем за пример планът за доставка на електротранспорт, по който екипите им са работили дружно. " Това даде опция на нашите екипи да почувстват общите благоприятни условия и провокации ", разяснява Николов.

Кметовете на двете най-големи общини на Черноморието обявиха още, че е нужно дребните общини да бъдат приобщени в общи взаимни планове. " Развитието на огромния град би трябвало да кореспондира с развиване на дребните градове ", разяснява и кметът на Девня Свилен Шитов.

Бургас да вземем за пример към този момент има хрумвания в тази посока. Андрей Рунчев, шеф на Оперативна програма " Транспорт " към община Бургас, съобщи, че имат амбициозната концепция Поморие да се свърже със Созопол през Бургас посредством 40-километрова велоалея.

За разлика от Бургас, който е обвързван със София и Южна България от автомагистрала " Тракия ", Варна остава изолирана поради незавършената автомагистрала " Хемус " и неналичието на връзка с Южното Черноморие, която да позволява бърз и комфортен превоз.

Според Надя Данкинова, изпълнителен шеф на фонд ФЛАГ и на единия от двата фонда за градско развиване, огромна опция за общините и взаимната им работа се крие в построяването на индустриални зони. " Бихме се радвали да има районни, междуобщински планове, където към една огромна община да вземат участие и дребни такива ", разяснява тя.

Мартин Заимов, изпълнителен шеф и ръководител на борда на шефовете на другия подобен фонд, пък регистрира, че следи усъвършенстване в равнището на осведоменост на общинската администрация спрямо минали години. " Вече не стои на дневен ред въпросът с експертния потенциал на общините ", съгласи се той с Портних.

Дискусията е по план на Икономедиа за информиране по отношение на политиката за доближаване на Европейския съюз (Кохезионна политика), съфинансиран от Европейски Съюз.

Специалното издание " Капитал Градове: Варна " може да намерите в библиотеката на " Капитал " - тук. Изданието е по план на Икономедиа за информиране по отношение на политиката за доближаване на Европейския съюз (Кохезионна политика), съфинансиран от Европейски Съюз.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР