Големите компании раздвижиха кредитния пазар в страната. През първото тримесечие

...
Големите компании раздвижиха кредитния пазар в страната. През първото тримесечие
Коментари Харесай

42 фирми раздвижиха кредитния пазар

Големите компании раздвижиха кредитния пазар в страната. През първото тримесечие на годината заемите за суми над 1 млн. лева са нарастнали с 42 броя, и доближават 4864 броя, сочат данните на Българска народна банка. А общата отпусната посредством тези огромни заеми сума се усилва с 207,9 млн. лева и доближава 22,8 милиарда лева

Оказва се, че на тези 42 компании се дължат над 50% от целия размер нови заеми, отпуснати на бизнеса през тримесечието. От януари до март общата сума на фирмените заеми е повишена с 405,5 млн. лева до 31,66 милиарда лева В рамките на година размерът на предоставените от банките огромни заеми за суми над 1 млн. лева е повишен с 573,6 млн. лева Като това са над 78% от общото нарастване на бизнес заемите.

Оказва се, че държанието на няколко десетки огромни компании е решаващо за целия кредитен пазар в страната. Най-много на брой са най-малките фирмени заеми за суми до 1000 лева В края на март броят им е над 55 хиляди, само че общата отпусната посредством тях сума е единствено 8,5 млн. лева, или колкото един огромен корпоративен заем.

При отпуснатите заеми за семействата през тримесечието има растеж с 346 млн. лева, до 19,97 милиарда лева, сочат данните на Българска народна банка. Най-голям дял от това нарастване се пада на заемите за суми сред 100 хиляди и 250 хиляди лева Това са най-вече ипотечни заеми, като общата сума на заемите в този диапазон нараства със 128 млн. лева Оказва се, че и при жителите, хората с високи приходи, които могат да изплащат огромни заеми, имат решаваща роля за кредитния пазар. Заемите на жители за суми над 1 млн. лева през тримесечието нарастват с 18 броя, до 326 броя. А отпуснатата посредством тях сума се усилва с 37 млн. лева, до 513 млн. лева В рамките на година при тези най-големи заеми за семействата има максимален растеж – с близо 42% на броя им (с 96 броя), и с 38% на отпуснатите средства (141 млн. лева допълнително).
Общият размер на заемите за семействата за година нараства с 1,18 милиарда лева, или с 6,3%, което е много повече от растежа при бизнес заемите за същия интервал – единствено с 2,4%, или със 728 млн. лева.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР