Големите губещи от провелия се вчера втория тур на местните

...
Големите губещи от провелия се вчера втория тур на местните
Коментари Харесай

Демокрацията и партията на Макрон - големите губещи на местните избори във Франция

Големите губещи от провелия се през вчерашния ден втория тур на локалните избори във Франция са двама. Първият е демокрацията – единствено 40% от имащите право на глас са отишли до урните. Вторият е президентът Еманюел Макрон, чиято съществена политическа база гласоподаватели - жителите на огромните градове, дадоха вота си за Зелените, написа Лионел Ламберт от Блумбърг.

Френската зелена партия (EELV) победи в редица огромни градове страната, в това число Лион, Страсбург и Бордо, до момента в който в столицата Париж социалистката Ан Идалго завоюва втори мандат на кметския пост.

Ниската изборна интензивност и представянето на партията на Еманюел Макрон " Република, напред! " отразяват цялостния неуспех на предизборната акция в страната. Първоначалният претендент на Макрон за кметството на Париж Бенжамен Гриво се отдръпна от конкуренцията още през февруари след разпространяване на видео със полово наличие. Месец по-късно Франция бе ударена тежко от пандемията от COVID-19, която изцяло засенчи първия тур на локалните избори. По тази причина вторият тур бе отсрочен с три месеца, само че даже това не оказа помощ за връщане на гласоподавателите до урните.

Резултатите от този избор обаче ще имат трайни последици за френското общество. През последните години тематиката за околната среда придобива все по-голямо значение измежду гласоподавателите, като съгласно анкета от 2019 година, извършена в 120-те най-големи градове във Франция, тя е била на второ място по значителност след националната сигурност. В друго прочуване от този месец, 56% от французите споделят, че желаят в страната да бъде въведен стопански модел, който пази природата, вместо да е фокусиран върху основаването на работни места.

За тези резултати роля играе и наклонността за деглобализация, като множеството французи поддържат противоположното завръщане на изнесени в чужбина производства и въвеждането на по-протекционистки политики в отговор на пандемията от COVID-19. Жителите на огромните градове, гневни поради мръсния въздух и непрекъснатите тапи от всеобщото потребление на коли, са изключително отрицателно настроени към статуквото. В Лион предизборната акция на Зелените бе основана на превръщането на града в по-приветливо място за колоездачи и подобряването на градския превоз, до момента в който десните претенденти залагаха на екстравагантни планове, като разширение на околовръстния път.

Макар че Макрон е много по-отворен към екологичните политики от главния си съперник на последните президентски избори в страната – претендента на крайнодесните Марин Льо Пен, той не се съобрази с настояванията на своята най-вече градска база. Партията на Макрон по този начин и не съумя да се утвърди на локално равнище, като известността на самия президент продължава да спада. Цикълът от митинги и законови промени – от пенсионната промяна до  реформата за горивата, накараха доста хора, които поддържаха Макрон против Льо Пен да се извърнат към други партии.

По време на президентските избори през 2017 година 42-годишният някогашен банкер притегли 90% от вота в Париж. На европейските избори през предходната година неговата партия завоюва 33% от вота в столицата. Вчера обаче претендентът на Макрон в Париж остана на трето място зад Идалго и претендента на " Републиканците ".

Тези резултати обаче не могат да бъдат употребявани за прогноза за идните през 2022 година президентски избори. Франция е мощно поляризирана в народен мащаб страна, както в идеологически, по този начин и в стопански аспекти, макар относително ниските равнища на неравноправие на приходите и мощната обществена система. Движенията като „ жълтите жилетки “ демонстрират възходяща бездна сред небогати и богати, сред елитите от огромните градове и жителите на по-малките градчета от провинцията.

Въпреки това, вчерашния избор показва капацитета за изненади в идните избори и по-нататъшна фрагментация на френския електорат. Пандемията от COVID-19 сложи промените на Макрон на пауза, като доста анализатори чакат това да значи промени в държавното управление на френския президент. Тези рокади може да включват унищожаване на набиращия известност министър председател Едуард Филип, който може да се трансформира в съперник на Макрон на идните избори. Освен това френският президент ще би трябвало да откри метод да притегли някои от гласоподавателите на Зелените, като показа прогресивни политики и екологични планове.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР