Големите европейски туроператори ще отпаднат от държавната помощ от 35

...
Големите европейски туроператори ще отпаднат от държавната помощ от 35
Коментари Харесай

Голям скандал! Министър на БСП реже пари на европейските туроператори

Големите европейски туроператори ще отпаднат от държавната помощ от 35 евро на седалка за доведен екскурзиант в България за летния сезон 2021 и зимния 2021/2022 година Това заяви пред TravelNews Иван Грошев, ръководител на Асоциацията на инкаминг организациите, в която влизат представителствата на огромните туроператори у нас. Според него Министерството на туризма е уведомило фирмите, че в случай че са получили над 2.3 млн. евро помощи общо в Европейски Съюз, няма да получат средства по българската скица. Става въпрос най към този момент за немските туроператори като TUI, DER Touristik, ITS, Schauinsland Reisen u Alltours, които оперират на много пазари в Европа. Те водят и най доста туристи в България.

„ С сходно държание обричаш огромните туроператори да получат една нула за това, че са продавали България през предходната година. Още повече, че те са заложили тези 35 евро в своите стратегии и самолети, с цел да продават на по конкурентни цени страната ни по време на пандемията. Скандалът ще отекне в централите на огромните туроператори и ще има отрицателен отзив за туризма ни. Прочитатът ще бъде, че България е дала обещание по 35 евро на седалка и ни излъга “, разяснява Иван Грошев. Според него тези компании са моторът на българския туризъм и сходно държание ще се отрази на идващите сезони, както и директно на хотелиерите. Концерните имат намерение да оспорят декласирането си от помощта в съда. Средствата се чака да отидат в туроператори с по-малки размери туристи, които са довели в страната.

Министърът на туризма в оставка Христо Проданов призна за казуса. „ Средствата са общо 18 млн. лева по мярката и сме обезпечили всички стремежи на туроператорите като се изключи тези, които към този момент са достигнали тавана на държавната помощ в Европейски Съюз и нямаме законно съображение да има дадем повече от това“, изясни той пред TravelNews. България се намира в Европейски Съюз и следва европейските правила и бюджети. Затова се преглежда цялата държавна помощ, която туроператорите са получили в общността, защото оперират на цялата нейна територия, сподели Проданов. Той чака финансовата аргументация от Министерството на финансите, с цел да обяват класирането на претендентите и да преведат средствата.

Схемата за държавната помощ за туроператори, които употребяват въздушни превозвачи с годен действен лиценз за осъществяване на чартърни полети до България за туризъм, беше отворена на 30 март 2022 година Срокът за кандидатстване беше 31 май 2022 година, като класирането се бави към този момент повече от месец. Мярката съставлява безплатна финансова помощ за обезпечаване на действен капитал за туроператорите, които реализират проведени туристически пътувания с въздушен превоз до България. Субсидията от 35 евро е за всяка седалка, заета от лице, ползващо туристическа услуга в страната, единствено за полети с потенциал от не по-малко от 100 места. Държавната помощ е планувана за полети осъществени от 1 юни 2021 година до 14 май 2022 г.
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР