Големите държавни болници в София спряха да разбиват камъни в

...
Големите държавни болници в София спряха да разбиват камъни в
Коментари Харесай

Спряха да разбиват камъни в бъбреците

Големите държавни лечебни заведения в София стопираха да разрушават камъни в бъбреците поради развалени литотриптери и връщат пациенти.

Това се отнася за Министерство на вътрешните работи болница, Военномедицинска академия и най-голямата урологична клиника в страната - тази в Александровска болница. Причината е, че въпросната здравна техника е счупена или няма консумативи.

В Министерство на вътрешните работи болница литотриптерът не работи, тъй като в лечебното заведение няма електроди за него, оплака се пред „ Монитор “ пациент, който е бил приет в болница в лечебното заведение. Оттам обясниха, че въпросните електроди ще бъдат доставени не по-рано от края на август. Същевременно обаче болничното заведение не предлага на пациентите и да си ги купят за лична сметка.

Във Военномедицинска академия пък е счупена значима част от литотриптера. Без нея здравната инсталация не може да разрушава камъни в бъбреците освен, когато те са заседнали в бъбречното легенче, само че и когато към този момент са попаднали и са се заклещили в уретъра. Не е ясно по кое време тя ще бъде доставена и машината поправена, сбити бяха нефролозите от ВМА. Те не вършат описи на чакащи пациенти за разтрошаване на камъни, защото не знаят по кое време литотриптерът ще тръгне още веднъж.

Същата е обстановката и с апаратурата в университетската Александровска болница в София. Там също чакат част за апаратурата без която тя не може да работи. Листи на чакащите също не се вършат, с цел да не бъдат подведени хората със периоди, които не могат да бъдат спазени по механически аргументи.

Заради развалената техника в нефрологиите на трите огромни държавни лечебни заведения, отделенията и клиниките с литотриптери на частните лечебни заведения, които работят по контракти с Националната здравноосигурителна каса са претъпкани. Независимо от препълнените графици лечебните заведения удължават работното време, с цел да могат да поемат болните.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР