Големите банки смятат, че пазарът на облачни услуги трябва да

...
Големите банки смятат, че пазарът на облачни услуги трябва да
Коментари Харесай

Регулаторите по света насочват вниманието си към банките и облачните услуги

Големите банки считат, че пазарът на облачни услуги би трябвало да бъде по-силно следен, тъй като на него се оферират значими услуги и артикули.

Още по тематиката
Олекотяване на облаците

Българската StorPool развива новаторски софтуерен артикул, който трансформира цялата инфраструктура на облачните услуги
4 май 2018
Как софтуерните колоси изгубиха ореола си

След абсурда с Фейсбук водачите в технологиите от ден на ден се трансформират от " спасители " в " опасност "
20 апр 2018
Пионерът в новите тех регулации

GDPR - регламентът на Европейски Съюз за персоналните данни наподобява като елементарно решение на рецесията с Фейсбук, само че занапред предстоят компликации
20 апр 2018
Какво продава IBM в България

Игор Правица, изпълнителен шеф на IBM България, пред " Капитал "
3 ное 2017
Готови ли сте за революцията

Дигитализацията към този момент прекатурва метода, по който се създава и продава. Прозорецът за благоприятни условия е необятно отворен за всички, а опасността е мнозина да останат зад борда
6 окт 2017 Световните финансови регулатори насочват вниманието си към фирмите за облачни услуги, които работят с информацията на най-големите банки в света, написа Financial Times. Финансовите институции са все по-зависими от облака, който употребяват, с цел да поддържат големите си архиви с потребителски данни, както и цялостната си система на работа. Регулаторите се тормозят какво би се случило, в случай че някоя банка банкрутира, защото по този метод голям масив от потребителска информация ще остане в ръцете на огромните софтуерни компании.

Фокусът за следващ път пада върху представители на най-големите софтуерни компании. В момента в банковия бранш облачните услуги се преобладават от Amazon, Гугъл и Microsoft, които не са следени толкоз изкъсо, колкото банковите клиенти.

От двете страни на океана

Bank of England към този момент обмисля дали да не ревизира банките под нейна пълномощия през тази година, ако достъпът до облака е спрян. Централната банка също по този начин има проекти да разгласява по-детайлно проучване по отношение на това какви регулации могат да бъдат въведени. От страна на Съединени американски щати към този момент върви инспекция на третите страни, с които банките работят, което включва и доставчиците на облачни услуги. Европейският съюз също е имал диалози с софтуерните компании на тази тематика.

Най-големите терзания за момента са към това какво ще се случи, в случай че има проблем с облака. Консенсусът най-малко в началните етапи на полемиката е, че банките би трябвало да имат опция да трансферират работата си от облака върху свои сървъри мигновено, с цел да няма пробиви в системата. Подобна интервенция би била комплицирана и значително би премахнала потребността от прилагане на облачни услуги, в случай че банките би трябвало да поддържат непрекъснати лични сървъри със същата информация.

Предложенията за нови регулации идват в миг, в който съвсем всички огромни софтуерни компании в света са сложени под напън от страна на управляващите поради това по какъв начин употребяват персоналните данни, с които зареждат бизнеса си.

Нервните банки

Самите банки също не са удовлетворени от настоящето състояние. Според тях пазарът на облачни услуги би трябвало да бъде по-силно следен, тъй като на него се оферират значими услуги и артикули, до момента в който самите софтуерни компании също имат предпочитание да навлязат в банковия бранш. Amazon предлага разплащателни услуги, както и заеми за търговци в платформата, до момента в който Фейсбук неотдавна се снабди с лиценз за електронни пари в Ирландия.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР