Големи загуби очакват зърнопроизводителите това лято след незапомнената суша в

...
Големи загуби очакват зърнопроизводителите това лято след незапомнената суша в
Коментари Харесай

Криза в земеделието, най-тежката стопанска година от 20 г. насам

Големи загуби чакат зърнопроизводителите това лято след незапомнената суша в Добруджа. Според земеделския министър Десислава Танева, реколтата от 1 милион декара е съвсем изцяло унищожена. Ситуацията обаче е комплицирана освен там, само че и в цялата страна, заяви ръководителят на Асоциацията на земеделските производители и някогашен агроминистър Венцислав Върбанов.
"От 20 година не е имало толкоз тежка стопанска година за земеделските производители. Беше ни подсказано във времето, че идва интервал на засушаване, само че сякаш ние не го бяхме приели толкоз съществено. Сега се сблъскваме с него и си даваме сметка какъв брой тежък е този проблем ", разяснява той.
По думите му в Североизточна и Югоизточна България ще са най-големи вредите, само че съвсем на всички места има проблеми:
"Има рекордно ниски добиви в зърнопроизводителни региони, които са били водещи ".
Той добави, че добивите на есенниците са били доста ниски, а пролетниците са изцяло компрометирани. Рентите са доста високи и част от производителите може да се наложи да теглят заеми, с цел да ги покрият в сегашната обстановка на минимални доходи. Въпреки ниските добиви, цените към този момент са се върнали на миналогодишните равнища, износът също е слаб.
"Почти няма никакъв пазар на зърно в страната, всеки изчаква по-високи цени ".
Върбанов беше безапелационен, че при зърнопроизводство, което е в пъти над нуждите на страната, няма риск от скок на цената на хляба или от проблеми със зърнения баланс:
"Притесненията са в регионите, които ще претърпят вреди, там е въпрос на оцеляване ".
Бившият министър разяснява, че ограниченията на държавното управление за обезпечаване на спомагателни средства са "глътка въздух " и вероятно нахлуване в интервал на по-голяма неустойчивост би утежнил ситуацията.

Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР