Големи загуби очакват зърнопроизводителите това лято след незапомнената суша в

...
Големи загуби очакват зърнопроизводителите това лято след незапомнената суша в
Коментари Харесай

От 20 г. не е имало толкова тежка стопанска година

Големи загуби чакат зърнопроизводителите това лято след незапомнената суша в Добруджа. Според земеделския министър Десислава Танева , реколтата от 1 милион декара е съвсем изцяло унищожена. Ситуацията обаче е комплицирана освен там, само че и в цялата страна, разяснява пред bTV ръководителят на Асоциацията на земеделските производители и някогашен агроминистър Венцислав Върбанов.

" От 20 година не е имало толкоз тежка стопанска година за земеделските производители. Беше ни подсказано във времето, че идва интервал на засушаване, само че сякаш ние него бяхме приели толкоз съществено. Сега се сблъскваме с него и си даваме сметка какъв брой тежък е този проблем ", разяснява той.
По думите му в Североизточна и Югоизточна България ще са най-големи вредите, само че съвсем на всички места има проблеми: " Има рекордно ниски добиви в зърнопроизводителни региони, които са били водещи ".
 
Той добави, че добивите на есенниците са били доста ниски, а пролетниците са изцяло компрометирани. Рентите са доста високи и част от производителите може да се наложи да теглят заеми, с цел да ги покрият в сегашната обстановка на минимални доходи. Въпреки ниските добиви, цените към този момент са се върнали на миналогодишните равнища, износът също е слаб. " Почти няма никакъв пазар на зърно в страната, всеки изчаква по-високи цени ".

Върбанов беше безапелационен, че при зърнопроизводство, което е в пъти над нуждите на страната, няма риск от скок на цената на хляба или от проблеми със зърнения баланс: " Притесненията са в регионите, които ще претърпят вреди, там е въпрос на оцеляване ".

Бившият министър разяснява, че ограниченията на държавното управление за обезпечаване на спомагателни средства са " глътка въздух " и вероятно нахлуване в интервал на по-голяма неустойчивост би утежнил положението
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР