Големи вериги магазини се обявиха за промени в трудовото законодателство.

...
Големи вериги магазини се обявиха за промени в трудовото законодателство.
Коментари Харесай

Големи вериги искат законодателни промени за почасово заплащане и сезонни договори

Големи вериги магазини се оповестиха за промени в трудовото законодателство.

Billa, dm, Kaufland, Lidl, Mr. Bricolage и T Market упорстват за отпадане на рестриктивните мерки за полагане на ексклузивен труд, въвеждане на опция за почасово наемане на чиновници, опция за подписване на срочни трудови контракти.  Сред усложненията, с които се сблъскват в тази сфера, те показаха още административните компликации при дуалното образование и тежкия развой на въвеждане на нови специалности в страната. 

Според Кодекса на труда изключителният труд е позволен единствено по изключение. По официални данни на Евростат едвам 0,6% от хората у нас работят над 49 часа седмично, което е доста по-ниско от междинните за Европейски Съюз 5,5%. От веригите обаче разясняват, че това е нереалистично и по-скоро демонстрира, че просто ексклузивен труд се поставя нерегламентирано, което пък ощетява бюджета. Те оферират това ограничаване да отпадне изцяло или да се трансформират рестриктивните мерки, като те да не могат да надвишават 30 часа дневен или 20 часа нощен труд през 1 календарен месец; 6 часа дневен или 4 часа нощен труд през 1 календарна седмица или 3 часа дневен или 2 часа нощен труд през 2 поредни работни дни.

Големите вериги оферират още да се създадат промени, с цел да могат работодателите да наемат чиновници почасово, както това се случва в други страни от Европейски Съюз. Така хората могат легално да работят няколко работи, без да губят обществени придобивки, тъй като в този момент те просто получават заплатите си " на ръка ", което пък на собствен ред ощетява и бюджета. 

Друго предложение е да стане допустимо да се наемат чиновници на срочен трудов контракт - по време на сезонни пикове, когато веригите се нуждаят от повече чиновници. Примери за такава нужда са през летните месеци за магазини по морето, за времето на по-усилено извършване на покупки преди Коледа и Нова година. 

Шестте вериги, които са членове на Сдружението за съвременна търговия, оповестиха, че имат общо 16 700 чиновници, като единствено през предходната година са наели 1600 нови чиновници. Текучеството обаче е огромно и наред с откриването на нови обекти да вземем за пример има непрекъсната потребност от наемане на хора. В опит да се оправят с тези проблеми веригите са почнали работа и с редица учебни заведения, с цел да се включат в подготовката на фрагменти. 

Оттам споделиха и част от рестриктивните мерки, с които се сблъскват, като множеството условия към работодателите, с цел да вземат участие в дуално образование, както и липса на регулация на заплатите и отпуските на учениците. 

Друга стъпка за привличането на повече чиновници е опита да се сътвори нова специалност - съветник козметични, парфюмерийни и биологични артикули и битова химия. Оказва се обаче, че тези опити не престават към този момент две години и досега удрят на камък, като процедурата няколко пъти е връщана. 

Според специалистите от веригите в трудовото законодателство има доста текстове, които не отразяват актуалната обстановка и което постанова да се направи цялостна смяна. Предложения за такива промени са изпратени документално през Конфедерацията на работодателите в България до работната група, образувана от общественото министерство, която създава промени в трудовото законодателство. 

На въпрос дали се работи и дружно с Министерството на образованието и науката за разрешаването на пречките пред дуалното обучение от Сдружението за съвременна търговия обясниха, че са правили такива стъпки, само че са дребна организация, а системата е комплицирана и не са съумели да реализират прогрес. 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР