Големи такси за теглене от банкомати стреснаха туристи по българското

...
Големи такси за теглене от банкомати стреснаха туристи по българското
Коментари Харесай

Банкомати по Черноморието удържат големи такси

Големи такси за изтегляне от банкомати стреснаха туристи по българското Черноморие. Проверка на Българска национална телевизия сподели, че това са по този начин наречените посреднически банкомати и официално нарушаване няма. Използването им е позволено от закона, а контролът е на Българска народна банка.

Този вид банкомати не са оригиналност у нас. Разположени са най-много в курортните комплекси и на посещавани от туристите места. Обикновено потребителите не схващат или схващат прекомерно късно, че таксата за изтегляне на пари и обменният курс, в случай че сметката е във валута, са извънредно неизгодни.

Чуждестранните туристически конгреси предизвестяват клиентите си да внимават, в случай че теглят пари от банкомат. Законът за платежните услуги, както и Директивата на Европейския съюз за този тип услуги, изискват само клиентът да има предварителна информация за таксите при изтегляне и обменния курс преди самата интервенция, както и след края ѝ. Проверка на Българска народна банка е открила, че във връзка с тези условия нарушаване няма.

В някои от случаите таксата доближава 10-15% от изтеглената сума. Има значение и типът на картата - дебитна или кредитна. Туристите недоумяват за какво таксите са високи, а също - за какво няма по-ясна информация за изискванията при изтегляне от тези посреднически банкомати. Много от туристите споделиха, че не употребяват банкомат, когато са в чужбина.

А българските туристи избират устройства, благосъстоятелност на банки, а не от посредническите, от които се оплакват мнозина. От Българската национална банка споделиха, че не са разкрили нарушавания при инспекциите на банкоматите по Черноморието. Според европейското законодателство няма ограничаване за размера на таксите, които те изискват. Условието е клиентите да са известени преди и след изтегляне. Общините обаче могат да лимитират слагането на сходни устройства на тяхна територия.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР