Големи щети по земеделската продукция е нанесла вчерашната градушка в

...
Големи щети по земеделската продукция е нанесла вчерашната градушка в
Коментари Харесай

Кметът на ловешко село: Всичко е потрошено от градушката, няма останал стрък

Големи вреди по земеделската продукция е нанесла вчерашната градушка в Угърчинско, най-много в село Драгана. Комисия от Министерството на земеделието, храните и горите и от Областната дирекция "Земеделие " в Ловеч е в селото, приема заявки за компенсации от потърпевшите стопани и разказва следствията. По думите на кмета Печо Иванов реколтата в селото е изцяло унищожена.

Градушката, която е била с размерите на орех и е валяла към 15-20 минути, е унищожила 15 хиляди декара с рапица и овощни градини край селото. Има и изпочупени прозорци и цигли на къщи. Няма потърпевши хора, наводнени домове и засегна инфраструктура.

"Пораженията са тотални, по улиците са нападали дървета и клони, в градините на хората реколтата е унищожена на 100 %. Няма останал филиз, всичко е потрошено ", уточни кметът.

Според него най-лошото в тази ситуация е, че земеделските стопани нямат застраховки.

От хидрометеорологичната станция в Ловеч оповестиха за Българска телеграфна агенция, че най-вече дъжд е валял в луковитското село Дерманци - 197 литра на кв. метър, където е имало и градушка, гръмотевична стихия и мощен вятър. Според кмета на селото Николай Зашев няма провали по реколтата и наводнени къщи.

Градушка е валяла и в Ловеч, Летница и Ябланица. Количествата превалявания в останалите региони на региона са били доста по-малки - сред 10 и 20 литра на кв. метър.

Нивата на реките Осъм и Вит са надалеч под сериозните равнища.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР