Големи рояци пустинни скакалци се разпространяват през Кения, след като

Големи рояци пустинни скакалци се разпространяват през Кения, след като ...

Пустинни скакалци съсипват продоволствената сигурност.

Големи рояци пустинни скакалци се разпространяват през Кения, след като опустошиха Сомалия и Етиопия, и се превръщат в значителна заплаха за продоволствената сигурност, заяви земеделският министър на Кения.
Тази напаст доведе до това, което Организацията за храна и земеделие (ФАО) нарече "най-лошата ситуация от 25 години" в Африканския рог.
Рояците са се образували в Източна Етиопия и Северна Сомалия и преминават през региона, вероятно все още заплашвайки Южен Судан и Уганда.
Кенийският министър на земеделието Мванги Киунджури каза на пресконференция, че рояците са преминали границата от Сомалия на 28 декември и сега са се разпространили в северните, източните и централните региони на страната.
„Признаваме, че нахлуването на вредители и потенциалът им да се разпространят бързо в други градове, представляват безпрецедентна заплаха за продоволствената сигурност и поминъка в страната“, каза Киунджури.
Сред предприеманите мерки срещу нашествието са и такива отчаяни стъпки като стрелба от полицаи във въздуха и използване на сълзотворен газ срещу скакалците, съобщи AFP.
Киунджури заяви, че правителството е получило пестициди и два самолета за пръскане на засегнатите райони и се надява скоро да има трети.
От ФАО са на мнение, че "потенциално заплашителна ситуация" се развива от двете страни на Червено море при наличието на увеличаващо се население по бреговете на Египет, Судан, Еритрея, Саудитска Арабия и Йемен.
Селскостопанската организация на Организацията на обединените нации през декември заяви, че около 173 000 декара са били нападнати в Етиопия и Сомалия.
"Несигурността и липсата на национален капацитет досега не позволяват контролни операции в Сомалия", се казва в изявление на ФАО тази седмица.
Пустинните скакалци - чиито разрушителни набези причиняват големи щети на реколтата и глад - са вид скакалец, който живее до голяма степен самотен живот, докато комбинация от условия не повиши размножителната активност и доведе до образуването на масивни рояци.
Според ФАО, рояците могат да изминават до 130 км на ден - роят с ширина километър може да наброява до 80 милиона скакалци.

Източник: actualno.com