Големи рояци пустинни скакалци се разпространяват през Кения, след като

...
Големи рояци пустинни скакалци се разпространяват през Кения, след като
Коментари Харесай

Пустинни скакалци съсипват продоволствената сигурност

Големи рояци пустинни скакалци се популяризират през Кения, откакто опустошиха Сомалия и Етиопия, и се трансформират в значителна опасност за продоволствената сигурност, съобщи земеделският министър на Кения.
Тази злина докара до това, което Организацията за храна и земеделие (ФАО) назова " най-лошата обстановка от 25 години " в Африканския рог.
Рояците са се образували в Източна Етиопия и Северна Сомалия и минават през района, евентуално към момента заплашвайки Южен Судан и Уганда.
Кенийският министър на земеделието Мванги Киунджури сподели на конференция, че рояците са минали границата от Сомалия на 28 декември и в този момент са се популяризирали в северните, източните и централните райони на страната.
„ Признаваме, че нахлуването на вредители и капацитетът им да се разпространят бързо в други градове, съставляват невиждана опасност за продоволствената сигурност и поминъка в страната “, сподели Киунджури.
Сред предприеманите ограничения против нашествието са и такива обезверени стъпки като пукотевица от служители на реда във въздуха и потребление на сълзотворен газ против скакалците, заяви AFP.
Киунджури съобщи, че държавното управление е получило пестициди и два самолета за напръскване на засегнатите региони и се надява скоро да има трети.
От ФАО са на мнение, че " евентуално заплашителна обстановка " се развива от двете страни на Червено море при съществуването на увеличаващо се население по крайбрежията на Египет, Судан, Еритрея, Саудитска Арабия и Йемен.
Селскостопанската организация на Организацията на обединените народи през декември съобщи, че към 173 000 декара са били нападнати в Етиопия и Сомалия.
" Несигурността и неналичието на народен потенциал до момента не разрешават контролни интервенции в Сомалия ", се споделя в изказване на ФАО тази седмица.
Пустинните скакалци - чиито разрушителни нападения предизвикват огромни вреди на реколтата и апетит - са тип скакалец, който живее значително уединен живот, до момента в който композиция от условия не увеличи размножителната интензивност и докара до образуването на солидни рояци.
Според ФАО, рояците могат да изминават до 130 км дневно - роят с широчина километър може да наброява до 80 милиона скакалци.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР