Големи продуценти, рекламни агенции и огромен рекламодател на Нова телевизия

...
Големи продуценти, рекламни агенции и огромен рекламодател на Нова телевизия
Коментари Харесай

Продава ли се Нова? - slava.bg

Големи продуценти, рекламни организации и голям рекламодател на Нова телевизия осведомят, че тече опит да се продаде проправителствената медия. Потърсихме за коментар сътрудниците, не получихме никакъв отговор на елементарния въпрос.

С това на медийния и рекламния пазар се изясняват изкуствено помпаните в последно време рейтинги, което е нереално - през летните месеци гледаемостта естествено понижава по две наложителни аргументи: хубавото време и заради това по-малкото задържане на феновете пред екрана, както и ваканциите на обичаните рубрики, които са заменяни от безкрайни повторения на от дълго време и неведнъж гледани филми и излъчвания.

Бумът на рейтингите на Нова идва и при някои настоящи условия: в случай, че каналът на Домусчиев се отхвърли от предаванията, които са негова визитна картичка, новините му се трансфораха в стен-вестник на властта и биват освирквани всяка вечер към този момент близо месец от протестиращите в цялата страна, които са подкрепяни от над 60% от българите по данни на близката до кабинета организация Алфа Рисърч.

Освен това, нови лица на екрана на тази периодичност няма от години. А рубриките от славните времена на същински взрив на малкия екран при Силва Зурлева толкоз се изтъркаха, че стига единствено да се види шоуто на Гала. Изобщо, позорното изпъждане на Зурлева беше началото на края на този канал, какъвто хората го познаваха и го обичаха.

Журналистическите уволнения и недоволствата от сътрудниците, останали на работа, за недотам съответните управнически подходи и решения на менажиращия екип, пристигнал от Канал 3, както и огромните понижения на заплати през последните месеци, в допълнение разколебават така и така невисокия дух на екипа и го демотивират.

Напомняме също, че Нова изгуби над 30% от приходите си с одържавяването на Националната лотария и прекъсването на излъчването на реклама за сходни игри по електронните медии. Непропорционалните условия за възнаграждение от медията пък стопират Българския състезателен тотализатор да се промотира по тази телевизия. Рекламодатели описват, че цели тумби от девойки обикалят по офисите, с цел да оферират канала за акциите им, само че триумфът им не е огромен. Подходът на колективен напън, който не е характерен за пазара, по-скоро подкопава доверието в сериозността на офертите.

Разбира се, заради натежалата олигархична обязаност на медията и дискредитирането й поради това в очите на огромни групи, изключително след водачите на публично мнение, е допустимо да се реализира и чисто имиджова продажба. Хем прекачване де юре да има, хем на процедура медията да остане в същия кръг.

Нова телевизия беше учредена през 1994 година като първи софийски локален тв канал от сръбския предприемач Дарко Таминджич, след което се продаде за 3,7 млн. $ на гръцката група Антена на милиардера Минос Кириаку. Изгуби състезанието за първи народен частен канал, само че под управлението на Силва Зурлева съумя по-късно да вземе лиценз №2. През 2004-2006 година реализира огромен пробив с стартирането на първото риалити шоу Биг Брадър и неговия най-гледан вид ВИП Брадър, достигнали невъзможна сега за канала гледаемост. За над 600 млн. евро нов покупател на трансформиралата се в група медии Нова стана паневропейската група MTG, международна легенда като създател на веригата безвъзмездни всекидневници Метро.

След провалената от българската страна договорка за покупка от чешкия милиардер Келнер, посредством решение на Комисия за защита на конкуренцията - ръководена от Юлия Ненкова, майката на депутата от ГЕРБ Александър Ненков - с удивителния аргумент, че вложителят има прекомерно доста пари, против 185 млн. евро групата мина в ръцете на българския предприемач Кирил Домусчиев и брат му, финансирани с заеми.

19 минути първи писа наскоро за препродажбата на бТВ от чешкия милиардер Келнер, който получи ОК от американските притежатели, на сръбската група, която купи БТК-Виваком, само че тя още не е реалност, като втората вълна на ковид е посочена като причина, както беше посочена и първата. Очаква се създателят Красимир Гергов да се върне като ръководещ, а миноритарен акционер да стане и Спас Русев.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР