Големи надежди за лечението с плазма се възлагат в световен

...
Големи надежди за лечението с плазма се възлагат в световен
Коментари Харесай

Защо у нас няма достатъчно плазма?

Големи очаквания за лекуването с плазма се разпореждат в международен мащаб. У нас това е дъвка за балончета – дъвчем го от май и е на път да се спука. Както при всичко останало и за това Правителството не съумя да сътвори условия и организация, цяло лято. А всичко, което въпреки всичко се случва е с помощта на група хора от съдружие, които по всякакъв начин се пробват да запълнят недостига, в здравната ни система.

Макар, че лекуването се счита за пробно, както и всяко друго лекуване на Ковид, и американската FDA и ЕМА го позволиха в режим на неотложност, сходно на медикаментите, които се употребяват.

Изискванията на FDA за даряване на плазма са: лицата да са били диагностицирани с COVID-19, чрез лабораторен тест – не се прецизира какъв, да са се възстановили изцяло, т.е. да нямат никакви признаци от най-малко 14 дни и несъмнено да дават отговор на общите условия за кръводаряване.

Европейската комисия предлага лицата да са били диагностицирани авансово посредством позитивен RT-PCR тест или тест за антитела, без значение дали лицето е имало признаци или не. Задължително е тестванията да имат маркировка CE, като комисията позволява лица, с очевидно изявени признаци, само че без тест също да могат да дарят плазма.
Комисията предлага от цялостното изцеление до деня на кръводаряването да са минали 28 дни, като позволява интервалът да бъде скъсен на 14 дни в случаите, когато понижава патогената на плазма та и е показан негативен PCR тест.
Лица, които в никакъв случай не са имали признаци и не са тествани с PCR способ, само че показват позитивен тест за антитела също се позволяват.

Обединеното кралство разрешава лица, които са имали Kовид – доказан с тест или симптоматично да дарят плазма , в случай че са над 17 години, могат да пътуват до някой от центровете за набиране на плазма. Здравните управляващи прецизират: 
„ Ще можете да дарите, откакто се възстановите, само че можете да регистрирате интереса си, до момента в който към момента имате признаци. “

Тестовете за антитела също са потребни за идентифициране на лица, които имат антитела против COVID-19 и могат да се квалифицират като реконвалесцентни донори на плазма за бъдещи дарения. У нас условията към донорите наподобяват като че ли Правителството се стреми да има допустимо минимум донори, вместо противоположното.

Въпреки рекомендациите и опита на други страни у нас донор може да стане единствено човек диагностициран с PCR тест. Според настоящите разпореждания, позитивен тест за съществуване на антитела не се взима поради. 
Освен това позитивният PCR тест би трябвало да е изработен 40 дни преди дарението, без да се дава опция представянето на негативен тест да редуцира интервала. 
А за този способ на лекуване се заприказва у нас през май, когато екип от ВМА го видя при визитата им в Италия. Тогава ген. Мутафчийски сподели, че „ Италианците употребяват прясно замразена плазма и вършат количествен разбор на равнището на антителата. Отчели са при преболедували от Ковид-19 най-хубава плътност на антитела в първия един месец след болестта. До третия месец броят им внезапно спада. “ 
От цитираните разпореждания излиза, че нашето Правителство прави всичко допустимо да загуби този един месец, в който антителата са най-вече и плазма та би била най-ефективна за лекуването на заболели с Ковид. 
Първите опити за лекуване с плазма станаха в края на май във ВМА. 
През юни се във връзка Световният ден на кръводаряването, пациенти на ВМА подариха плазма във ВМА. Защо единствено те и за какво единствено там – не стана ясно. От тогава до в този момент по въпроса не е направено съвсем нищо. Не са построени нови центрове за обработка на плазма , не е закупена инсталация и не е подготвен личен състав. 
Генерал Мутафчийски, обаче с изключение на шеф на ВМА е началник на НОЩ, който е директно зает с битката с Ковид – 19. Защо такава организация за обработка на плазма не е основана в центровете по хемотрансфузиология, от които с кръв и кръвни артикули се доставят всички лечебни заведения? Защо критериите за асортимент на донори не престават да спъват целия развой?
Още нещо, през май, когато се върна от Италия, ген. Мутафчийски сподели:
„ ВМА ще подпише контракт със " Сан Матео " за обмяна на технологии и хрумвания. Всички протоколи, които са употребявани от Италия, са да ни дадени преведени. “
Протокол до лечебните заведения в България е изпратен от Министерство на здравеопазването едвам преди 3-4 дни. 
Вчера доктор Павлина Михайлова, от Сдружение за лекуване на ковид с кръвна плазма , попита от ефира на Нова Тв:
 Защо в страната има единствено два апарата за даряване на кръвна плазма. В Германия да вземем за пример в един район с 3 млн. поданици има 100 апарата. Тези апарати не са скъпи, само че е взето решение те да са на стойност от 50 хиляди лева Стар, само че работещ коства 10-15 хиляди лева “.
И добави, че личен състав може да се образова елементарно, за това от Сдружението молят в отворено писмо до премиера и министъра на опазването на здравето във всеки регионален център да бъде оголен пункт за даряване на плазма.
Премиерът пък подреди: Министър-председателят Борисов изиска още от здравния министър да се обезпечи опция за даряване на кръвна плазма освен в София, а и в страната, от пациенти, преболедували COVID-19, тъй като това е метод да се помогне на новозаболели. 
И с това откри Америка, само че 6 месеца по-късно. Премиерът също по този начин не загатна по какъв начин и по кое време ще обезпечи тази опция, нито за какво у нас съвсем няма дарена плазма до в този момент. Списъкът с условия на Националният център по хемотрансузиология остава същия:

 <b> плазма </b>

Но за сметка на това, в ранният следобяд през вчерашния ден стана ясно – основава се организация за набиране на плазма , не къде да е – във ВМА и при други условия: Условията за това са те да са преболедували COVID-19, да са излекувани и да иматотрицателен PCR тест. Защо негативният тест важи единствено във ВМА – не е ясно. 
След това малко ревю на обстоятелствата и събитията би трябвало на всеки да е станало ясно, за какво у нас няма хиперимунна плазма за лекуване на тежко заболели с Ковид-19, тъкмо когато най-вече има потребност от нея
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР