Големи кратери на повърхността на естествения ни спътник свидетелстват, че

...
Големи кратери на повърхността на естествения ни спътник свидетелстват, че
Коментари Харесай

Земята и Луната са били обект на астероидна бомбардировка преди 800 милиона години

Големи кратери на повърхността на естествения ни сателит свидетелстват, че преди 800 милиона години системата Земя-Луна е станала обект на мощна астероидна "бомбардировка ", заяви Юнайтед прес интеренешънъл, базирайки се на обява в сп. "Нейчър къмюникейшънс ".

Учените позволяват, че сходни мощни конфликти, като този преди към 65,5 милиона години, довел до изгубването на динозаврите, евентуално се случват един път на всеки 100 милиона години, съобщи Българска телеграфна агенция.

На Земята следите от конфликти, случили се преди повече от 600 милиона години, са заличени от ерозия и вулканична активност, само че на Луната ударни кратери на стотици милиони години са се запазили непокътнати.

Учени обясниха "странната асиметрия " на далечната страна на Луната

Авторите на актуалното проучване от университета на Осака, Япония, оповестяват, че за астероидната "бомбардировка ", която са претърпели Луната и Земята преди 800 милиона години, свидетелстват огромни лунни кратери, снимани от галактическия уред "Кагуя ". Направеният от експертите разбор е посочил, че осем от близо шестдесет сходни кратера са се образували по едно и също време.

"Считаме, че виновникът за астероидната бомбардировка преди 800 милиона години е огромно небесно тяло, което се е разрушило и е образувало метеорита Еулалия. Общата маса на обектите, сблъскали се с нашата планета и естествения й сателит вследствие на това събитие, надвишава с сред 30 и 60 пъти тази на метеорита, чийто конфликт със Земята е довел до изгубването на динозаврите. Резултатите от проучването ни оферират нова вероятност пред планетарните науки ", споделя ръководителят на проучването Кентаро Терада.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР