Големи компании от металургичната промишленост са спрели принудително работа преди

...
Големи компании от металургичната промишленост са спрели принудително работа преди
Коментари Харесай

Шоков скок в цената на тока на свободния пазар

Големи компании от металургичната индустрия са спрели наложително работа преди дни, а други оповестиха, че ще ги последват. Причината е, че единствено за месец цената на тока на свободния енергиен пазар е скочила фрапантно с 250%, заяви за „ Марица “ Добрин Иванов, изпълнителен шеф на Асоциацията на индустриалния капитал в България /АИКБ/.

Заради свръх високата цена на еленергията, която излиза от рамките на контрактуваното, мощно енергоемната компания " Чугунолеене " в Първомай е разпуснала близо 250 служащи. Същата е ориста и на старозагорския " Холдинг Металик " - " Енергоремонт - Гълъбово " и " Металик ". Три от сдруженията на " Холдинг Загора " също са оповестили, че стопират производството си. Това са " Прогрес ", " Пресков " и " Хранинвест - ХМК ".

Цената на тока на свободния енергиен пазар от приблизително 89 лева./МВтч през ноември е стигнала до над 207 лева на 3 декември. За 4 декември 2018 година контрактуваните количества електрическа енергия са били на цена от 170 лева за мегаватчас. Според осведомени с енергийния пазар

повода за шоковото нарастване в цената е лимитираното предложение,

което напълно зависи от държавните АЕЦ " Козлодуй ", Топлоелектрическа централа " Марица-изток 2 " и НЕК.

От бизнеса вършат мрачна прогноза, че голословното повишение на цената на еленергията може да докара до банкрути, загуба на трайни работни места и заледяване на равнищата на приходите в редица сектори и браншове. Респективно ще провокира увеличение на цените на хранителни и нехранителни артикули. Аномалията като цяло ще засегне освен бизнеса, само че и държавни и общински администрации, лечебни заведения, учебни заведения и други

Заради следващата неуместна обстановка в енергийния бранш от АИКБ изпратиха през вчерашния ден писмо до премиера Бойко Борисов и до ръководителя на Комисията за енергийно и водно контролиране Иван Иванов. За непазарните механизми и неточно отношение,

бизнесът упреква „ Българска самостоятелна енергийна борса “ ЕАД (БНЕБ).

В сбито известие до медиите от БНЕБ разясняват, че " са благосъстоятелност на Българска фондова борса АД, оператор на проведения борсов пазар на електрическа сила в България. В тази си роля БНЕБ ЕАД не може да въздейства по никакъв метод на цените на пазар „ Ден напред “, които са резултат от подадените обвързващи предложения на пазарните участници. Увеличението на междинната цена на пазар „ Ден напред “ през последните дни е обусловена от нарасналото равнище на търсене на електрическа сила ".

Поредната нервност е дежавю

Точно преди година цените на тока на свободния пазар скочиха с към 20 % за дневна и нощна цена. Основната причина бе в недостига на електрическа сила. Поради безводие в язовирите ТЕЦ-овете, които създават най-евтин ток, тогава не работеха с цялостен потенциал. Тогава се пусна слух, че родният ток, който създават държавните сдружения АЕЦ " Козлодуй " и Топлоелектрическа централа " Марица Изток 2 и 3 ", се изнасял през Националната електрическа компания, с цел да се подкрепи предприятието.

Бизнесът с отворено писмо до премиера Борисов: Увеличението от 350% ще взриви пазара

Васил Велев, ръководител на Управителния съвет на Асоциация на индустриалния капитал в България

От Асоциацията на индустриалния капитал в България /АИКБ/ реагираха остро против нерегламентирания скок на цената на тока на свободния пазар, с " убийственото " за бизнеса нарастване от над 350%. В тази връзка те изпратиха писмо до премиера Бойко Борисов и до ръководителя на Комисията за енергийно и водно контролиране Иван Иванов, подписано от ръководителя на управителния съвет на АИКБ Васил Велев, което публикуваме без съкращения.

Уважаеми господин министър-председател,

Вече месеци наред следим неаргументирано повишение на цената на електрическата енергия в страната. Нееднократно сме алармирали за неуместни и очевидно непазарни отклонения в търгувани количества и цени на платформите на „ Българска самостоятелна енергийна борса “ ЕАД (БНЕБ), в това число и при директни съпоставения на дълготрайни артикули и резултати от сегмент „ ден напред “ с количества и цени на румънската борса OPCOM и унгарската борса HUPX.

Припомняме, че с Решение № Ц-11 от 01.07.2018 година КЕВР дефинира планирана годишна пазарна цена за базов товар за интервала 01.07.2018 година - 30.06.2019 година в размер на 70 лева./MWh след разбор на комерсиалните резултати на гореспоменатите три тържища, както и при прогноза за цена на дълготрайните артикули на БНЕБ за интервала 01.07.2018 година - 30.06.2019 година в интервала 72,00 - 75,00 лева./MWh. Естествено, това беше явен референтен сигнал за индустриалните консуматори в България за предстоящи ценови равнища. На тази база се изготвят стратегии за развиване във всяко едно сдружение у нас - по метода, по който Министерство на финансите прави своите приходни и разходни бюджетни планове.

В реалност резултатите след август 2018 година освен че демонстрират забележителен растеж над плануваното, само че през последните седмици и дни цените на електрическата енергия за свободен пазар у нас безусловно се взривиха, с цел да доближат неуместните равнища от 250-275 лева./MWh. Ръст от над 350% е всичко друго, само че не и естествен!

Твърдения на отраслови ръководещи бранша, че това е единствено резултат от пазара, са или умишлено изричани лъжи, или изцяло неприемлива непросветеност! Цените, на които сме очевидци, са резултат и на систематична безнаказаност във връзка с отраслови задължения и нихилизъм по отношение на индустриалните енергопотребители - без искания за пълнота.

Като се стартира от недалновидно ръководство на държавната енергетика в частта рандеман и произвеждане, мине се през непрозрачни ползи при запазване на мощности и се стигне до обикновеното „ увъртане “ за компенсиране на високи цени за емисионни квоти, изземвайки запас от крайните индустриални консуматори, посредством манипулирано лимитирано предложение на електрическа енергия. Впрочем, въпрос единствено на време е високите крайни цени на електрическа енергия да се трансферират и към битовите клиенти през контролираната цена.

Господин министър-председател,

Вече получаваме сигнали за прекратяване на индустриални режими в енергоинтензивни индустриални мощности - ето за какво настояваме за навременни енергични и съответни дейности!
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР