Спирането на електрозахранването в Нигер се дължи на санкциите за преврат

...
Големи градове в Нигер са изправени пред постоянни прекъсвания на
Коментари Харесай

Големи градове в Нигер са изправени пред постоянни прекъсвания на тока след преврата миналата седмица в западноафриканската страна.

Недостигът на електроенергия е резултат от прекъсването на доставките на Нигерия за северния й съсед, казва нигерската електрическа компания Nigelec.

Западноафриканският търговски блок Ecowas наложи санкции на Нигер заради преврата, но не каза дали те включват доставки на електроенергия.

Ръководителите на отбраната на Ecowas се срещат в Нигерия, за да обсъдят кризата в Нигер.

В неделя западноафриканските лидери дадоха една седмица на военната хунта на Нигер да се откаже от властта или да се изправи пред възможна военна намеса.

В момента европейските държави евакуират гражданите си от Нигер.

Africa Live: Актуализации за тази и други истории от континента Лесно ръководство за случващото се в Нигер Нигерски преврат: Лакмус за демокрация в Западна Африка

Жителите, живеещи в градовете Ниамей, Маради и Зиндер имат електричество за около час наведнъж, преди да бъде изключено за до пет часа.

Спирания на тока като тези са необичайни в Нигер, който обикновено има редовни и надеждни доставки.

Но страната е силно зависима от своя по-богат съсед на юг, Нигерия, като основен доставчик на електроенергия .

Преносната компания на Нигерия отказа да коментира прекъсванията на електрозахранването в Нигер. Но анонимен източник каза на BBC, че доставките за Нигер са били прекъснати във вторник след президентска директива.

Демократично избраният президент на Нигер Мохамед Базум беше свален с военен преврат миналата седмица от неговата собствена президентска гвардия, която пазеше пред двореца му.

Конституцията беше суспендирана и генерал Абдурахман Чиани, началник на президентската гвардия, беше назначен за държавен глава.

Военното правителство сега обяви повторното отваряне на границите на Нигер с Алжир, Буркина Фасо, Либия, Мали и Чад. Границите му с Нигерия остават затворени.

Делегация от Ecowas (Икономическа общност на западноафриканските държави) се среща в Нигер в сряда, докато посредничеството продължава след преврата. Тя се ръководи от бившия военен държавен глава на Нигерия Ген Абдулсалами Абубакар, който ръководи прехода на страната от военно управление към демокрация през 1999 г.

Най-високопоставеният мюсюлмански лидер в Нигерия , султанът на Сокото, Мухамаду Сааду Абубакар III, също се съобщава, че е част от екипа. Той също така има огромно влияние в Нигер, част от който е бил в Сокото халифат, могъщо кралство преди колониалното управление.

Сега започнаха да пристигат евакуационни полети в Европа. Около 262 френски граждани кацнаха в Париж рано в сряда на фона на антифренските настроения в страната.

Превратът предизвика демонстрации срещу бившата колониална сила, като френското посолство беше атакувано.

Франция казва, че няма планове да репатрира около 1000 френски войници, разположени там като част от усилията за противодействие на ислямистките бойци.

Допълнителен репортаж от Nkechi Ogbonna в Абуджа

Източник: bbc.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР