Големи дървета, пораснали над четириетажните сгради, увреждат фасадите и чупят

...
Големи дървета, пораснали над четириетажните сгради, увреждат фасадите и чупят
Коментари Харесай

Дървета трошат кeрeмидите на ул. Козлодуй в Пловдив

Големи дървета, пораснали над четириетажните здания, повреждат фасадите и чупят покривите. За вредите сигнализираха живеещите на ул. „ Козлодуй ”. Подписката с зов за подпомагане е с 34 имена на притежателите на постройките. Лилия Гетова, Маргарита Маринова, Виктор Дамянов, Атанас Шишков и техните съседи упорстват за незабавни ограничения пред районната администрация на „ Централен ” и общинското дружество „ Градини и паркове ”.

Дърветата в действителност са много високи, а преди време са били посадени напълно близо до постройките. Клоните безусловно влизат в прозорците на кооперациите и при мощен вятър могат да потрошат стъклата, видя екипът на „ Марица ”. Обичаме зеленината, знаем, че без нея градът ще наподобява на бетонен затвор, само че тя би трябвало да се поддържа, а ние не помним да са подрязвани в миналото, по тази причина се обърнахме за помощ, описаха живеещите на „ Козлодуй ”, които изпратиха копие от писмото и до редакцията на „ Марица ”.

Улицата е тясна и короните на дърветата се преплитат с електрическите жици, което може да докара до повреда при по-силен вятър. Едно от тях, съвсем залепено за кооперация, в търсене на слънчева светлина си е трансферирало клоните като въздушен мост на отсрещната постройка. Минаваш по улицата като в зелен тунел. Красиво е, през лятото пази сянка, само че клоните драскат новата топлоизолация.

Знаем за този проблем и съм разпоредил тази седмица комисия от експерти да огледа на място дърветата, увери кметът на региона Георги Стаменов. Според наредбата за поддържане на зелената система единствено експерти могат да се произнесат кои дървета и по какъв метод могат да бъдат окастрени или в случай че са изгнили и изсъхнали, да се отрежат. Ако е нужна санитарна сеч, районният кмет издава заповед и я изпраща за осъществяване на „ Градини и паркове ”. Предприятието няма право да подрязва клони или да отсича дървета без разпореждането на районните администрации.

В „ Централен ” множеството дървета са на възраст 30-40 и повече години и в кметството има много молби за санитарна сеч, описа Стаменов. Някои по-радикално настроени жители даже упорстват да се реже от корена, тъй като поради дървото с листа се пълнели улуците. Ако при огледа се окаже, че е крепко, няма по какъв начин да го отсечем единствено тъй като пречи на улука, а единствено да се оформи короната, изясни районният кмет.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР