Големи държавни дружества, попаднали във фокуса на проверките на оглавяваната

...
Големи държавни дружества, попаднали във фокуса на проверките на оглавяваната
Коментари Харесай

Държавни фирми бойкотират работата на комисия по ревизията в НС

Големи държавни сдружения, попаднали във фокуса на инспекциите на ръководената от Мая Маноловова парламентарна комисия по проверката, отхвърлят да спомагат и бойкотират работата на депутатите. При изпратени 26 писма с въпроси до разнообразни дружества комисията е получила единствено 4 отговора. Заради усложнения достъп до информация комисията взе решение да привика представители на компаниите и отрасловите министри в оставка, тъй че да могат да бъдат заложени въпроси както за достъпа до данни, по този начин и всъщност. 

Това реши на второто си съвещание краткотрайната комисия за определяне на злоупотреби и нарушавания при разходването на средства от държавни органи и компании с над 50% държавно присъединяване. Голяма част от съвещанието на комисията мина в пререкания след несполучливия опит на част от депутатите предишния петък да се срещнат с изпълнителния шеф на " Булгартрансгаз ". 

До през днешния ден сме получили три писма - от финансовото министерство - за изразходваните средства с постановления на кабинета, от компания " Монтажи " и от държавното дружество за ръководство и стопанисване на язовирите, заяви пред членовете на комисията Манолова. От " Монтажи " ЕАД (дружество под шапката на " Държавната консолидационна компания ", което получи 500 млн. лева за незабавен ремонт на язовири) са уведомили комисията, че не могат да дават изисканата информация в посочения период. От писмото не излиза наяве в какъв период могат да бъдат предоставени данните, разяснява Манолова. По време на съвещанието се разбра, че писмо е пратило и " Булгартрансгаз ". В него още веднъж се оповестява, че сдружението има проблем да сканира желаните документи, които възлизат на 1 млн. страници. " Страниците пораснаха от 150 000 на 300 000, на 800 000, в този момент минаха милион ", разяснява Манолова. В писмото се акцентира и че е нужно категорично позволение от министъра за даване на информация. " Те ни се подиграват ", разяснява Калоян Янков от " Демократична България ". 

Заради отхвърли на сдруженията да спомагат комисията реши да предложения на съвещание на следващия ден министрите на енергетиката и районното развиване в оставка Теменужка Петкова и Петя Аврамова, както и управлението на две от сдруженията в листата с цели на комисията - " Булгартрансгаз " и " Автомагистрали ". С тях ще бъде разисквани и въпроси всъщност от активността на компаниите. Народните представители ще изхождат от към този момент правени питания и изследвания в предходния парламент и други обществени данни за проблеми в работата на двете сдружения. Въпроси ще могат да задават и публицисти, реши комисията. 

ЦИРК

С вашите дейности с влизането в " Булгартрансгаз " вие приключихте тази комисия. Създадохте рекетьорско-предизборна формация, разяснява Маноил Манев от ГЕРБ. " Ние отидохме на среща в " Булгартрансгаз " по покана на шефа, с цел да уточним по какъв начин ще се дава информацията. Но вместо това той се скри под полата на министъра, която го пазеше, като че ли е направил нещо неприятно ", репликира Калоян Янков. В залата се стигна и до цитиране на ария с текст " Кради, кради, пари не му мисли ". 

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР