Големи български транспортни фирми изнасят бизнеса си в Западна Европа.

Големи български транспортни фирми изнасят бизнеса си в Западна Европа. ...

Български транспортни фирми изнасят офисите си в Западна Европа.


Големи български транспортни фирми изнасят бизнеса си в Западна Европа. Някои от тях вече са закупили бази в Испания и Германия, като спасителен ход за бизнеса си в случай, че пакетът "Мобилност" бъде одобрен в сегашния си вариант. Това стана ясно на съвместна пресконференция на министъра на транспорта Росен Желязков и превозвачите.

Това става след "абсолютната и безусловна капитулация" на пакета "Мобилност" и "пълна победа на българската позиция", обявена преди повече от година от евродепутата Андрей Новаков (ГЕРБ/ЕНП). От тогава условията по добилия публичност пакет "Макрон" дори се влошиха за нашите превозвачи. Нещо повече, т.нар. група на единомишлениците – осемте страни, които подкрепяха българските искания, намаля до пет.

В момента пакетът "Мобилност" се намира във фазата на т.нар. триалог – съвместното му обсъждане и одобрение от Европейския съвет, Европарламента и Еврокомисията. Очакванията са той да бъде окончателно одобрен до края на годината. Поне такива са амбициите на финландското председателство на ЕС, каза транспортният министър Росен Желязков.

За разлика от преди сега страната ни сменя подхода и е готова на компромиси в името на постигането на "балансирани промени". Вместо стачки и камиони в Брюксел начело с транспортния министър и евродепутати, се отива на преговори с "доказателства и силни аргументи" в търсене на съмишленици с всяка от засегнатите страни.

Това, от което няма да отстъпи България, е предложението камионите да се връщат в страната на регистрация на фирмата на всеки четири седмици и за правото на шофьора сам да избира къде да почива, а не задължително в хотел. Това стана ясно от думите на министъра на транспорта Росен Желязков и превозвачите.

Източник: mediapool.bg