"Голдмън Сакс груп" прогнозира, че икономическият спад на Турция през

...
"Голдмън Сакс груп" прогнозира, че икономическият спад на Турция през
Коментари Харесай

Голдмън ревизира дълбочината на турската рецесия

"Голдмън Сакс груп " предвижда, че икономическият спад на Турция през тази година евентуално няма да е толкоз бездънен, колкото бяха предварителните оценки на банката, само че пък дефицитът по настоящата сметка ще е по-голям. Икономистите на "Голдмън " предвиждат също, че страната ще би трябвало да увеличи много значително лихвените проценти. Просто тъй като "способността на Турската централна банка да интервенира на пазара понижава в тандем с задграничните й валутни запаси и тя ще би трябвало да затегне паричната политика, с цел да понижи скоростта на вноса, да насърчи притока на капитали и да попречва доларизацията ".

"Голдмън " планува, че Брутният вътрешен продукт на Турция ще се свие с 3.5% през 2020-а - много под в началото планувания 5-процентен спад, което се дължи частично на скока на кредитирането. В резултат на това "по-ограничено понижение " икономистите чакат дефицитът по настоящата сметка да нарасне до 4% от Брутният вътрешен продукт през тази година. За да отговори на тази настройка Анкара ще би трябвало да увеличи лихвените проценти до 12% в края на 2020-а и до 14% през първото полугодие на 2021-а. Основното затруднение в този аспект, съгласно банкерите, е, че виновните управляващи стягат паричната политика прекомерно едва и с огромно забавяне, тъй като избират да поддържат растежа - курс, който покачва рисковете за националната валута на страната. Лихвата по едноседмичните репо-сделки е 8.25% от май насам и евентуално няма да бъде изменена и на формалното заседание на централните банкери на 24 септември, предвиждат болшинството анализатори, интервюирани по въпроса от организация "Блумбърг ".

За да предотвратят непосредствено лихвено нарастване, турските парични стратези лимитират ликвидността посредством нетрадиционни принадлежности откакто лирата падна до рекордно ниски стойности през предишните седмици. Средната цена на средствата, които дава централната банка, доближи 10.39% в края на предходната седмица против 7.34% в средата на юли откакто банкерите започнаха да отпускат финансиране посредством ликвидния прозорец при най-високите си лихви.

Мнението на "Голдмън " е, че Турската централна банка може да продължи да се придържа към този метод и евентуално ще увеличи на 24 септември тази ликвидна кредитна рента до 12% от сегашните 11.25 %.

По-стриктната парична политика би означавала и по-слабо възобновяване на търсенето, което пък ще отслаби икономическия напредък на Турция до единствено 3.5% през 2021-а, пресмятат специалистите на "Голдмън ". Финансовото министерство на страната предвижда през този месец, че растежът на турското стопанство ще е "значително над 5% " през идната година, в случай че страната не бъде залята от нова огромна вълна от инфектирани от ковид.

Последните резултати от анкета на организация "Блумбърг " за упования "пандемичен " спад на огромните световни стопанства през тази година демонстрира, че само Китай има късмет да регистрира (макар и слаб) напредък от към 2.5% през 2020-а. Най-дълбок ще е спадът на испанската стопанска система - жестоко 12.5 %. Прогнозите за Германия са за 7% понижение на Брутният вътрешен продукт през тази година, а за Франция и Италия - от по малко над 10% спад.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР