Goldman Sachs е поредният банков гигант, който намалява прогнозата си

...
Коментари Харесай

Goldman Sachs намали прогнозата за ръста на Китай заради енергийната криза

Goldman Sachs е следващият банков колос, който понижава прогнозата си за икономическия растеж на Китай на фона на енергийната рецесия в азиатската страна. Очакванията в този момент са за напредък от 7.8% през 2021 година по отношение на предходните прогнози за 8.2%. От компанията показват, че свиването на индустриалното произвеждане вследствие на спиранията в електроснабдяването оказва " забележителен напън ". Според Goldman Sachs към 44% от китайската индустриална активност е наранена.

Японският финансов колос Nomura, капиталовата банка Morgan Stanley и Китайската интернационална финансова корпорация също намалиха икономическите си упования за страната поради нарушаванията в енергозахранването, написа Военновъздушни сили. Те са породени от екологичните рестрикции, рестриктивните мерки в доставките и вдигащите се цени и оставиха доста заводи и домове без ток.
Засегнати заводи и семейства
Китай остава мощно подвластен от въглищата при производството на електричество. Енергийната рецесия засегна първо индустриалния бранш, като доста уреди трябваше да лимитират или да спрат работа през последните седмици. Прекъсванията в електроснабдяването се отразиха и на най-голямото пристанище в Северен Китай - Тиендзин, като се чака режимът на тока за крановете, вдигащи товара от корабите до брега, да продължи до края на седмицата.

Кризата се придвижва и към семействата. Жители на североизточните региони на страната през последните дни се оплакват от необявено прекъсване на тока, липса на отопление и неработещи асансьори и светофари. Ситуацията се усложнява, защото китайската стопанска система към този момент е наранена от по-строгите нови регулации в някои от най-големите промишлености, като да вземем за пример софтуерните компании.
Още едно терзание
Притесненията за надълбоко задлъжнелия строителен колос Evergrande също оказва въздействие върху настройките на вложителите. Във вторник от Citi оповестиха, че понижават прогнозата за китайския растеж от 5.5% на 4.9% за идната година, акцентирайки заплахата от предстоящите отрицателни резултати поради Evergrande.

От Goldman Sachs декларират: " Съществената неустановеност за четвъртото тримесечие остава, като рисковете ще зависят главно от държавния метод по отношение на Evergrande ". Без да загатва съответно строителния колос, Китайската централна банка към този момент даде обещание да отбрани потребителите, изложени на рисковете на пазара на парцели. Това съобщение бе възприето като сигнал, че управляващите в Пекин са подготвени да работят, с цел да спрат преместването на рецесията към други елементи на стопанската система.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР