Гого е правил промени, за да я изпеят Тоника, но

...
Гого е правил промени, за да я изпеят Тоника, но
Коментари Харесай

Близък до автора на химна на Бургас: От 4-те куплета на пейката на Морска гара са верни само 7 стиха

Гого е правил промени, с цел да я изпеят " Тоника ", само че не били чак такива

Гражданинът Димитър Богоев, който е непосредствен другар на създателя на текста на химна на Бургас „ Бургаски вечери “, изрече негодуванието си през днешния ден от текста, който е изписан върху пейката с форма на книга, ситуирана на Морска гара в Бургас. Богоев твърди, че там има сменени думи и цели строфи, както и че текстът е взет от онлайн медия по този метод.

Димитър Богоев бе позволен за изявление по време на разглеждането на докладна бележка от Димитър Николов за съдействие при реализирането на дейностите по интернационален план: „ Европейска мрежа за достоверни градове “

Хронологично, безусловно пунктуално и с книгата с истинския текст в ръка, Богоев уточни злоупотребата с интелектуална благосъстоятелност на Община Бургас.
 Димитър Богоев подари книгата с истинското стихотворение на заместник-кмета по просвета Диана Саватева
„ През 2008 година Община Бургас придобива авторските права на химна на Бургас „ Бургаски вечери “. На 31 юли същата година в една медия (не я посочваме заради колегиални съображения, б. а.) е издание публикация, която оповестява, че „ Бургаски вечери “ публично е химн на Бургас и разгласява текст, който всеки, който не знае оригинала, би помислил, че е част от контракта и е възложен от Общината. В тази ария има думи, които не съществуват нито в песента, нито в стихотворение. Под тази обява няма никакви реакции даже от жители.

След 12 години – 2019 – 2020 година една чудесна самодейност слага пейки на наши поети с техни стихове в града ни. Пристанище – Бургас се включва в самодейността и слага 3 пейки на Морска гара – на Петя Дубарова „ Аз и морето “, на Христо Фотев „ Пристанище “ и на Иван Ванев „ Бургаски вечери “. Текстът на пейката от истинското стихотворение, което е 16 стиха, от тях на пейката правилни са единствено 7. В 7 други стиха има сменени думи, а два от стиховете въобще не са писани от Иван Ванев “, сподели в ревюто си Димитър Богоев.
 Председателят на Комисията по просвета в локалния парламент Веселин Пренеров ще извърши инспекция по случая
И уточни образци: „ изтощените вечер талази “ става „ изтощените „ безконечни “ талази “, „ там е зеленият свят на мълчанието “ става „ зеленият бряг на мълчанието “, „ мъртвият транспортен съд на остарелия свят “ става „ мъртвият хор на остарелия свят “.

Отделно куплетът „ мемоари, мемоари – идват, отлитат “… въобще не е писан от Иван Ванев, добави близкият другар на създателя. „ Познавам се с него от 1985 година, питал съм го и ми е казвал по този начин – Гого е отишъл при него, на една подготовка на Ева й идва от вътрешната страна и изпява този куплет, като по-късно Гого пита дали може да я включи към песента. Иван Ванев споделя: „ Гого, песента е известна, с помощта на теб, тъй че включи го “, спомня си Димитър Богоев.
 Кметът Димитър Николов разпореди на отрасловия си заместител да изследва дали изявлението е основателно и по какъв начин се е стигнало до това недоразумение
Според него, тези нарушавания на интелектуалната благосъстоятелност биха били предотвратени, в случай че на уеб страницата бяха качени химнът на Бургас „ Бургаски вечери “ и текстът на стихотворението.

„ Когато сега напишеш в интернет „ химн на Бургас “, излиза неверен текст, който е оповестен в посочената по-нагоре медия. По-добре е това да бъде направено през уеб страницата на Общината. Наясно съм с всички корекции по това стихотворение, защото съм го чул от Иван Ванев “, сподели Димитър Богоев.

След като изслуша изказването на близкия другар на Иван Ванев, кметът Димитър Николов разпореди на отрасловия си заместител Диана Саватева да извърши инспекция по този проблем, въпреки че планът е на Пристанище - Бургас. Председателят на комисията по просвета в Общинския съвет на Бургас Веселин Пренеров също ще изследва по какъв начин се е стигнало до недоразумението.

 
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР