Годишно в България се произвеждат около 17 000 тона билки

...
Годишно в България се произвеждат около 17 000 тона билки
Коментари Харесай

Годишно в България се произвеждат около 17 000 тона билки като само 2000 тона от тях остават в страната

Годишно в България се създават към 17 000 тона билки като единствено 2000 тона от тях остават в страната, другите отиват за експорт, заяви Емил Елмазов, ръководител на Съюза на билкарите. Днес в ранни зори на Еньовден се берат най-лековитите билки, от които традицията повелява да се подготвят лечебните отвари. Прави се венец от 77 лековити треви, под който всички минават за здраве.
Тайнствата на Еньовден и билките Емил Елмазов от години закодира в еликсира Еньовска омайност, който съчетава традициите на Изтока и Запада.

С Еньовската омайност ние свързваме Изтока и Запада – билки, които са на Балканския полуостров свързват западното вино с източните подправки. Шафранът, канелата, портокалът като източни подправки, за ветрогонът и трабузанът като наши балкански билки и в края на краищата за виното, което сме взели от Западна Европа, с цел да може да изповядаме този свързващ детайл на езическия празник Еньовден, тъй като той е празник на единния създател, а ние желаеме да имаме вяра в единната природа.

По 60-70 лв. дневно могат да изкарат берачите на билки в България. В момента билкарството се е трансформирало в занаят за над 300 000 души, уточни ръководителят на Съюза на билкарите Емил Елмазов. Проблем са така наречен “сиви пунктове ” за изкупуване на билки, които не са регистрирани в Регионалните екологични инспекции и подбиват цените. Колко са те в страната, никой не знае. Сивият бранш процъфтява, тъй като не заплаща такси. Ако те бъдат отстранени, както е в някои други страни, и да се вкара нещо като билкарски билет със възнаграждение на еднократна сума, доста пунктове ще излязат на ярко и ще работят умерено, предлага Елмазов.
В момента у нас има търсене на лавандула, мента, култивиран чай, лайка и изкупните им цени стартират от 7 лева./кг. Търсят се още чубрица, бабини зъби, които държат цени от над 5 лева за кг суха маса. Най-скъпата билка си остава шафранът, изяснява Емил Елмазов:

Шафранът още не сме уверени изцяло в неговите истински качества, т.е. дали той подхожда на същинския, тъй като когато опитваха огромни държавни предприятия развъдници да вкарат жен-шена в България, не се получи същото качество и той не проработи по този начин, както работи в Китай. Шафранът имайте поради, че това са единствено близалцата на есенен минзухар и той не може да бъде открит за по-малко от 200 до 400 лв. кг, само че въпреки всичко това е доста на ниска цена в съпоставяне със международните цени.

В Европа 1 кг изсъхнал шафран коства сред 1500 и 3200 евро. Близалцата се употребяват като фалшификация в кулинарията също и във фармацевтичната промишленост.
У нас се създават към 17 000 тона билки годишно, като 15 000 тона се изнасят, което подрежда България на едно от челните места, тъй като имаме плантации, където са съхранени естествените залежи на диворастящите растения, които се опазват добре.

Безразборното бране продължава единствено в тези землища, които не се пазят от техните притежатели. Понеже в миналото всички земи бяха държавни, страната отговаряше. Сега има общински земи, частни земи и те, когато не са добре защитавани от своите притежатели, тогава там се получава един вакуум и без значение от това, че има закон. Наредбите са тогава, когато има кой да управлява и кой да кара другите да се придържат към тях. Така че, в случай че има някъде безсистемно бране, то е там, където притежателите са вдигнали ръце от своите земи, а това минимум би трябвало да се случва в България.

България ще си остане перла на билките, само че до оня миг, когато можем да ги запазим, безапелационен е Емил Елмазов.

Когато градихме резерват “Билкария ”, ние начертахме 1 квадратен метър на най-тучната морава и преброихме 72 билкови растения. Вие представяте ли си какво благосъстояние е това, такова нещо няма по света. Вярно, приказва се за Китай и Индия като по-богати на лечебни растения, само че поради индустрията Китай си унищожи билките и в този момент идват и търсят земи при нас или търсят някакви благоприятни условия да покриват терените с мрежи. Индия пък несъмнено ще стане най-многочисленият регион в света. Така че България ще си остане една перла до оня миг, до който ние можем да запазим перлата.

През последните години доста пасища и поляни се разорават поголовно поради дотации и по този начин изчезват цели залежи с скъпи билки. От друга страна, доста хора се препитават с бране на билки като недобросъвестно изтръгват растения с корените и по този начин с годините лечебните треви изчезват. У нас има над 700 типа билки, над 250 типа от тях се изнасят.

Репортаж от Велико Търново можете да чуете в звуковия файл
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР