Годишно от фирмите се събират над 8 млн. лв. такси

...
Годишно от фирмите се събират над 8 млн. лв. такси
Коментари Харесай

Финансовите отчети ще се подават само на едно място, електронно и безплатно от 2022 г.

Годишно от компаниите се събират над 8 млн. лева такси за подаване на доклади към Търговския указател

© Надежда Чипева От 1 януари 2022 година годишните финансови доклади (ГФО) на фирмите и докладите за активността ще се подават единствено еднократно по електронен път до централизирана осведомителна система, от която данните ще се употребяват от Националната организация за приходите (НАП), Агенцията по вписванията(АВ) и Националния статистически институт (НСИ). От този миг нататък ще отпаднат и таксите за подаване на ГФО.

Промяната

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Това оповестиха в петък депутати от ГЕРБ, които показаха в Народното събрание законопроект за промени в Закона за Търговския указател и регистъра на юридическите лица с нестопанска цел (проекта вижте тук). В основата на предлагането стои концепцията подаването на финансови доклади и друга информация да става през обединен софтуеър, откъдето всяка институция да си тегли нужната информация, оповестиха на брифинг представители на вносителите - 19 депутати, измежду които са зам.-председателят на парламентарната група на ГЕРБ Красимир Ципов и председателката на парламентарната правна комисия Анна Александрова. Те акцентират, че това ще спести на бизнеса време и разноски, с цел да подават на процедура една и съща информация до Национална агенция за приходите, Национален осигурителен институт и Национален статистически институт.

Промяната ще се случи чак след две години. Единствената мярка, която ще влезе в действие незабавно, е отпадането на задължението за дребните и междинните предприятия да подават дружно с годишния си финансов доклад и документи, удостоверяващи, че те са признати от общото заседание на съдружниците или акционерите. Занапред това събитие ще се удостоверява с декларация, подписана от заявителя, че показаните актове са били признати.

В една точка към Агенцията по вписванията

В претекстовете към законопроекта се сочи, че с него се основават нужните нормативни предпоставки за въвеждане на Централизирана административна осведомителна система (ЦАИС) " Единна входна точка " за подаване на ГФО и статистика в машинночетим формат и интеграция с Национална агенция за приходите, Национален статистически институт и Агенцията по вписванията (АВ). Предвижда се притежател на ЦАИС " Единна входна точка " да е Агенцията по вписванията, " която ще дава отговор за софтуерното застраховане, сигурното събиране и запазване на информацията, която постъпва в системата ", се споделя в претекстовете.

" Сега подаването се случва към разнообразни институции, към Национална агенция за приходите, към Национален статистически институт и надлежно към Агенцията по вписвания за регистриране и издание на годишните финансови доклади, които включват разнообразни детайли за другите типове предприятия. Въвеждането на единната точка за подаване на доклада ще направи по този начин, че с едно-единствено достъпване до избран програмен продукт ще се подава нужната информация. Впоследствие институциите ще я разпределят административно между тях. По този метод ще се спестят време и административни разноски ", съобщи на брифинга в петък националната представителка от ГЕРБ Мария Илиева, която е един от вносителите.

Промените са разисквани и направени в границите на огромна работна група с Министерството на правораздаването, Министерството на финансите, Национална агенция за приходите, Агенцията по вписванията, Национален статистически институт и всички работодателски организации.

От плана не излиза наяве по кое време ще би трябвало да се подават докладите. Сега за задачите на Национална агенция за приходите (облагане с корпоративен данък) и Национален статистически институт данните би трябвало да се предадат до края на март, а в Търговския указател се показват одитирани доклади, за които срокът е краят на юни. Няма разказано и по кое време данните ще бъдат забележими в Търговския указател, като те се употребяват от снабдители, кредитори, клиенти на сдруженията.

Експерти, работили по законопроекта, разясниха за " Капитал ", че срокът за заявяване на ГФО ще бъде конкретизиран в допълнение със взаимна заповед на ръководителя на Националния статистически институт и изпълнителния шеф на Националната организация за приходите, с която ще се уреждат редът, методът и периодите за даването на тези данни.

Без такса

От 1 януари 2022 година отпада и държавната такса за оповестяване на годишните финансови доклади и тази процедура става безвъзмездна за бизнеса, планува законопроектът. В момента за оповестяване на ГФО на книжен притежател в Търговския указател се събира такса от 40 лева, а за заявки, подадени по електронен път - 20 лева

В претекстовете има статистика за постъпилите заявки и платените такси за 2019 година Общо 351 553 заявки за обяваване на ГФО са постъпили през м.г. в Търговския указател и регистъра на юридическите лица с нестопанска цел, а общо събраните такси са 8.4 млн. лева По електронен път са били подадени 282 819 заявки и са постъпили 5.66 млн. лева, а на хартия са подадени 68 734 заявки и са платени 2.75 млн. лева такси.

Само декларация

Спешната смяна, която законопроектът предлага, е поради нуждата от бързо решение на проблема с необработените заявки за годишен финансов доклад, удостовери Красимир Ципов. С тази цел досегашното условие към микро-, дребните и междинните предприятия да ползват документи за провеждането на общото заседание - привикване, протокол и така нататък, се заменя с декларация от заявителя.

Проектът планува, че новият текст, съгласно който единствено с декларация се удостоверява, че актовете са признати от общото заседание на съдружниците или акционерите, ще влезе в действие от деня на обнародването в Държавен вестник и ще се ползва във връзка с неприключилите към този миг производства по подадени заявки за оповестяване на ГФО и годишни отчети за активността. Това, надяват се вносителите, ще реши казуса с огромния брой невписани ГФО.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР