Годишно около 30 деца загиват, а 110 получават травми и

...
Годишно около 30 деца загиват, а 110 получават травми и
Коментари Харесай

Днес е европейският ден без загинали на пътя

Годишно към 30 деца умират, а 110 получават контузии и пострадвания при произшествия

19 септември е разгласен за Европейски ден без починали на пътя. Акцията, станала известна с наименованието EDWARD (European Day Without A Road Death – " #ProjectEDWARD ”), се провежда огромно и всеобхватно на национално равнище от Министерството на вътрешните работи на България за първи път през 2016 година Инициативата е на ТИСПОЛ – Европейската мрежа на службите на пътна полиция, и е допълващо събитие към Европейската седмица на подвижността.
През 2016 година и 2017 година за ден без починали на пътя е избран 21 септември. През 2018 година денят е 19 септември.
Призивът е всички участници в придвижването по пътищата да отделят малко време и даже единствено за няколко минути да помислят за рисковете, с които се сблъскват ежедневно; за рисковете, на които може да изложат останалите; и за това по какъв начин самите те може да допринесат за намаляването на рисковете на пътя.
Призивът е в детските и образователните заведения, институциите и организациите посредством семинари, конференции, надпревари и други форми да се популяризират и засилват информации и действия за повишение вниманието при придвижване по пътищата.
Една от самодейностите в днешния ден е осъществяване на територията на цялата страна на засилени инспекции на коли, извършващи публичен транспорт на товари, и рейсове, извършващи публичен транспорт на пасажери.

Според статистиката годишно към 30 деца умират, а 110 получават контузии и пострадвания при произшествия. От Института за пътна сигурност оферират да се усили броят на часовете за образование по пътна сигурност в учебно заведение и да се обясни статутът на дисциплината – дали да е обособен предмет или модул, съобщи БНР.
Българският червен кръст провежда празник, с който ще бъдат маркирани Международният ден на мира и Европейският ден без починали на пътя. Събитието е в столичния Южен парк.
По мотив на Деня без починали на пътя ръководителят на Съюза на българските автомобилисти се обърна с отворено писмо до водачите в България. В изявление за предаването " Преди всички " Емил Пенчев изясни какво е наличието на писмото: " Голяма част от виновността при пътно-транспортни катастрофи е при водачите, само че, както министър председателят даде обещание, би трябвало да се одобри нов Закон за придвижване по пътищата, да се образува нова комисия или организация, която да сплоти всички, носещи отговорност държавни чиновници по сигурността на придвижването ".
Пенчев счита, че подхванатите ограничения през последните години, касаещи корупцията при пътните служители на реда, имат резултат и тя е намаляла фрапантно: " Но ние берем в този момент плодовете на многото продадени книжки през годините, точно на корупцията в предишните години, когато пияни водачи са пускани да не престават ".
Според него полигоните са нужни, с цел да могат да се учат младите водачи да ръководят автомобила при рискови условия: " Това, което той не може да го научи на пътя – да кара в хлъзгави сектори, безусловно върху лед. Това става и за елементарните, и за професионалните водачи ".
Източник: insmarket.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР