Годишният темп на растеж на ипотечните кредити се ускорява за

...
Годишният темп на растеж на ипотечните кредити се ускорява за
Коментари Харесай

Отпуснатите банкови кредити са нараснали с 480 млн. лв. през април

Годишният ритъм на напредък на ипотечните заеми се форсира за четвърти следващ месец - до 11.8% през април.

[Pixabay] Кредитирането в страната продължава да пораства, като през април нарастването е с 481.8 млн. лева по отношение на март. Така общият размер на заемите доближава 55.8 милиарда лева към края на четвъртия месец на годината, демонстрират данните на Българската национална банка (БНБ). Най-голямо покачване по отношение на година по-рано означават ипотечните заеми, до момента в който нарастването на потребителските заеми се забавя фрапантно - от 17.9% на годишна база през март до 10.9% през април. Причината е изчерпването на еднократен статистически резултат.

Очакванията на Българска народна банка са растежът на заемите да продължи през идващите месеци, само че с по-бавни темпове. Според прогнозата на банката потреблението ще се забави, което ще се отрази и на кредитната интензивност.

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък Активността на имотния пазар продължава

Задълженията на семействата в страната се усилват със 7.9% през април по отношение на същия интервал на 2018 година, като по този начин общият размер на този вид заеми доближава 22.3 милиарда лева От тях с максимален годишен растеж изпъкват ипотечните заеми - 11.8%, като темпът се форсира за четвърти следващ месец. Това се равнява на 1.15 милиарда лева и по този начин общата сума доближава 10.9 милиарда лева

От друга страна, досегашният водач във връзка с годишен ритъм на напредък - потребителските заеми, означават доста закъснение. Докато преди месец покачването беше с близо 18% по отношение на март 2018 година, през април темпът пада до 10.9%. Причината е, че преди година клонът на BNP Paribas Personal Finance се включи в листата с " банкови " сдружения в страната, като по този начин техните заеми се прибавиха към останалите в групата и покачиха темпа на напредък на потребителските заеми. През април 2019 година обаче този еднократен статистически резултат се изчерпва.

Бизнесът търси средства

На фона на двуцифрените темпове на напредък при заемите, които поемат семействата, нарастването на бизнес заемите от 4.8% на годишна база наподобява нищожно. Те обаче съставляват 60% от всички отговорности в страната и по тази причина зад по-малките промени се крият огромни суми - като нарастване с 1.54 милиарда лева на годишна база през април.

Добра вест е и фактът, че неприятните и преструктурирани заеми не престават низходящия си тренд. През април сумата е със 795 млн. лева под миналогодишната, което е намаляване с 12.1% и по този начин общият размер пада под 5.8 милиарда лева Намалението е най-голямо в частния бранш - до момента в който преди година неприятните вземания представляваха 20.6% от всички бизнес заеми, в този момент делът пада до 16.9%.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР