Годишният темп на инфлация, регистриран във Великобритания през март, достигна

...
Годишният темп на инфлация, регистриран във Великобритания през март, достигна
Коментари Харесай

Инфлацията във Великобритания - на най-високото ниво от 40 години

Годишният ритъм на инфлация, регистриран във Англия през март, доближи 7%, което е най-високият индикатор от март 1992 година, когато той е 7.1%.

Това се споделя в отчет, оповестен от Националната статистическа работа на Обединеното кралство и представен от БГНЕС.

Индексът на потребителските цени в Обединеното кралство набъбна с 6.2% през февруари, в съпоставяне със същия интервал на предходната година. Експертите предвидиха, че през март този индикатор ще бъде 6.7%, само че той беше по-висок от предстоящото и през април може да се приближи до 8%.

Цените за английските консуматори се покачиха с 1.1% през март, спрямо 0.8% през февруари и 0.3% през март предходната година.

Последните прогнози на Службата за бюджетна отговорност на Обединеното кралство сочат, че през четвъртото тримесечие на тази година инфлацията в страната може да доближи 8.7%. Някои специалисти са още по-песимистично настроени - 10% или повече. Такива числа не са следени в страната от повече от 40 години.

Един от главните мотори на инфлацията в кралството сега е повишението на цените на електрическата енергия. На 1 април таванът на цените на електрическата енергия за семействата беше преразгледан в посока нагоре, тъй че междинната сметка за британците, които употребяват по едно и също време електрическа енергия и газ в дома си, се усили с 54% - от 1277 на 1971 паунда годишно (съответно 1660 и 2570 долара).

След следващия обзор през октомври сумата може да доближи 2750 до 2950 паунда (3580 до 3840 долара). Така в края на годината цената на електрическата енергия за английските консуматори може да се усили със 115-130%.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР