Годишният световен доклад на CISAC дава страната ни като лош

...
Годишният световен доклад на CISAC дава страната ни като лош
Коментари Харесай

МУЗИКАУТОР: България отново в негативните класации

Годишният международен отчет на CISAC дава страната ни като неприятен образец, поради неефективното използване на частното прекопирване.
Това сочат данните на Световения отчет на CISAC за събраните авторски хонорари 2018, който беше оповестен през днешния ден. България също участва в отчета, само че в отрицателен подтекст, поради неефективното използване на Частното прекопирване.

“Частното прекопирване е значим сегмент от обезщетенията за създателите, само че растежът му е стеснен от неналичието на правно използване даже в страни от Европейски Съюз като България и Словения” – написа в отчета. Причината – сериозната опозиция от мощни консуматори – означават от CISAC.

Извън тези притеснителни за страната ни сигнали за вероятни идни наказания, поради неприлагането на Европейското законодателство - цифрите са обнадеждаващи.

В международен мащаб приходите от частно прекопирване са скочили с 28,4% на годишна база и към този момент доближават 342 млн. евро през 2017г. (в България от частно прекопирване не се събира нито лев). Събираемостта от частни копия е повишена с 151% от 2013г. насам.

Компенсациите от цифрови права са се нараснали съвсем три пъти - с близо 166% за последните 5 години. Тенденция, която се укрепва от взрива и възходящото ползване на видео стрийминг услуги. Въпреки това приходите са надалеч под действителното потребление, установи отчета, тъй като едвам 13% от авторските хонорари на създателите идват от цифрово потребление.

Телевизията и радиото остават най-сериозните ползватели на музика с 40,8% дял от събраните авторски хонорари. И тук се регистрира растеж с 3,2%, макар натиска върху цените от телевизионните оператори, отбелязва отчета.

Европа е с най-високи доходи от авторски хонорари – с 4,349 млн. евро или 52% от международните доходи. На второ място идват Съединени американски щати и Канада със скок от 7,2% или 2 123 млн. евро.

“Растежът в приходите демонстрира, че членовете на CISAC придават ново значение и стойност на труда на милионите създатели, чиито права пазят в целия свят.” – това съобщи генералният шеф на CISAC Гади Орон и добавя: “Те реагират на бързо изменящата се технология, лицензират цифровите услуги по нови гъвкави способи и обработват трилиони бази с данни. И те се борят за най-хубавите условия за лицензиране и допустимо най-високи хонорари в един свят, където мощните консуматори са решени да избегнат или да сведат до най-малко справедливото възнаграждение за труда на милиони създатели.”

Европейският парламент поддържа създателите и изпрати известие на света, означи от своя страна президентът на CISAC и пионер на електронната музика Жан-Мишел Жар. " CISAC е в основата на борба за бъдещето на над 4 милиона създатели по целия свят. Аз съм буйно забъркан в тази битка. Европа призна, че е време за смяна: не е задоволително със закон да се пазят огромните монополи и да се поддържа систематична неправда за създателите. Сега има обръщение, което би трябвало да доближи и до останалата част от света. То би трябвало да бъде чуто и последвано и от останалите държавни управления.”
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР