Годишният приход от роботизирани ръце (коботи) ще достигне 11,8 милиарда

...
Годишният приход от роботизирани ръце (коботи) ще достигне 11,8 милиарда
Коментари Харесай

Пазарът на коботи ще достигне 11 милиарда долара до 2030 г

Годишният доход от роботизирани " ръце " (коботи) ще доближи 11,8 милиарда $ до 2030 година, съгласно оповестен разбор на ABI Research, консултантска компания за световния софтуерен пазар. Когато към него се прибавят и приходите от накрайници, аксесоари и програмен продукт, пазарът на екосистемата на коботе, възлиза на 24 милиарда $ до 2030 година с повсеместен годишен ритъм на напредък от 28,6%, прецизира още в разбора си ABI.

Анализът е от ABI Research – Индустриалния пазар на колаборативни роботи, който е част от услугите на компанията за проучване на индустриалната, колаборативната и комерсиалната роботика. Колаборативната роботика ще се развива от ден на ден в идващите 10 години с помощта на работата на иноваторите. Въпреки това пред фирмите остават и някои провокации, споделят създателите на изследването.

„ Перспективите за пазара на колаборативната роботика остават мощни, макар някои забележими спънки “, показа Раян Уитън, старши анализатор в ABI. „ Хардуерните нововъведения към момента леко изостават и по-голямата част от цената на коботите не идва от колаборацията, а от лесната приложимост, способността за препрограмиране, по-ниската цена по отношение на индустриалните роботи и дарба за внедряване. Нещо повече, коботите към момента следват индустриалните роботи по скорост, продуктивност и потребен товар, което би трябвало да се промени, с цел да бъдат адаптивни и да следват тази трескава скорост на развиване, която следим. "

Екосистемата на коботите, която включва роботизирана ръка, накрайници и програмен продукт ще доближи 24 милиарда $ до 2030 година Пазарът на коботи заема доста дребна част от общия пазар на индустриални роботи. Например, приходите от роботизирани ръце са едвам 5% спрямо индустриалните роботи, само че от ABI Research настояват, че до 2030 година този % ще се усили до 29%. „ Ръстът се дължи и на възходящата конвергенция сред двете подгрупи. “ – оповестяват от ABI. Сензорният прогрес, машинната визия и контролът на придвижването ще даде на индустриалните роботи същите преимущества като на колаборативните системи.

Стойността на софтуера също се чака да нарасне, от 558 милиона $ през 2020 година до 10,6 милиарда $ през 2030 година Движещият напредък на софтуера ще включва функционалности като аналитичност, усещане, надзор на придвижването и програмен продукт, обвързван с разнообразни интервенции.

В сферата на производството на коботи, Universal Robots е водач на пазара със своите 59% от световните доставки на коботи, съгласно ABI Research. Компанията реализира и огромен прогрес в автомобилната промишленост с приложенията за завинтване, като съумя да притегли огромни производители в автомобилната промишленост, както и снабдители на съставни елементи като Lear и Continental. В същото време коботите на Universal Robots се употребяват и от по-малки компании с функционалността си за промишлено взимане и слагане и с опциите си за обслужване на машини. ABI означи, че производителят Jabil всеобщо употребява „ колаборативни роботи поради тяхната успеваемост посредством елементарно преинсталиране и еластичност в един все по-динамичен свят с непрестанно изменящата се работна среда.

Тъй като производството изисква повече гъвгавост посредством персонализиране, извършване на поръчки в последния миг, огромен размер автоматизация с малко сдържание, колаборативните роботи се преглеждат като крачка към „ по-стройна и гъвкава работна станция “. „ Колаборативните системи не са революционни за промишлеността, само че са катализатор за гъвкаво роботизирано решение, което дава поле за изява на дребни и среди производители “, съобщи Уитън. „ Изискванията за персонализиране и висока функционалност срещат мениджърите с нови провокации. Затова и това софтуерното развиване ще бъде от огромно значение за прехода към по-адаптивни решения. “

Пазарните прогнози на ABI съответстват с направени от други източници прогнози за пазара за коботи. През май 2019 година Grand View Research разгласява отчет, в който предвижда, че пазарът на колаборативни роботи ще доближи 10,14 милиарда $ до 2025 година с общ годишен ритъм на повишаване от 44,5% през прогнозния интервал.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР