Годишният мониторинг показва, че няма промяна във физическите и химическите

...
Годишният мониторинг показва, че няма промяна във физическите и химическите
Коментари Харесай

МОСВ за Рилските езера: Има ерозия, но не и заблатяване

Годишният мониторинг демонстрира, че няма смяна във физическите и химическите параметри на водите в Рилските езера. Има ерозия и оплитняване на езерата, само че не и заблатяване. Това изясни през днешния ден пред Би Ти Ви шефът на дирекция  " Национална работа за запазване на природата " в Министерство на околната среда и водите Мирослав Калугеров във връзка терзанията на природозащитници от тълпите туристи, които посещават езерата с помощта на лифта, който стига до тях, а също и допускането на коли.

Калугеров изясни, че от 2007 година насам се взимат проби от езерата и се вършат подобен вид изследвания и " до ден сегашен няма смяна в характерностите на водите в тях ". Той призна само за ерозионни процеси по туристическите пътеки, които по думите му трябва да се ръководят, с цел да не се стига до проблеми в екосистемата. " Такава ерозия е имало и преди да се появи лифтът ", съобщи специалистът от Министерство на околната среда и водите.

Калугеров обаче не можа да изясни за какво новият лифт е построен без годна оценка на въздействието на околната среда и с изтекло позволение за градеж. Според еколога от WWF-България Александър Дунчев такава оценка на стария лифт е правена през далечната 1995 година, а валидността е изтекла през 1998 година " Многократно сме подавали тъжби и сигнали, Националната следствена работа също откри, че лифтът е противозаконен, само че някъде на по-високо равнище се стопират преписките ", изясни Дунчев.

" Не мога да приказвам за времена преди 30 години, когато е открита процедурата по ОВОС ", съобщи обаче представителят на Министерство на околната среда и водите. " Европейската комисия е стартирала наказателна процедура, която след това е била спряна. Очевидно и българските, и европейските институции в годините обратно не са открили нелегално строителство ", разяснява още Мирослав Калугеров. Според него с тематиката се спекулира и се поставя фокус единствено в региона на циркуса на Седемте рилски езера, а никой не приказва за региона на Безбог, където ситуацията била същата.

Според Калугеров би трябвало да се отвори спор дали е належащо да се ограничи туристическият поток до Седемте рилски езера. Мнението му обаче е, че не маратонките на туристите провокират ерозията, е конете и катърите, които през годините са употребявани за транспортиране на храна и артикули до хижите край езерата.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР